Gedupeerden Schietbaanweg in het gelijk gesteld
15 May 2012, 11:55
foto
Deze onrechtmatig opgetrokken muur moet binnen twee dagen worden neergehaald.


De omstreden muur die ondernemer Michael Rambharos van Milasco Mufflershop heeft opgetrokken voor de eigendomspercelen Schietbaanweg 76 en 78 moet binnen twee dagen worden afgebroken. Kortgedingrechter Anand Charan heeft vanmorgen ook de beschikking die is afgestaan aan Rambharos opgeschort. Het vonnis is bij voorraad uitvoerbaar.

De magistraat besliste ook dat de staat, in deze de ministeries van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) en Openbare Werken (OW), onrechtmatig hebben gehandeld. RGB door het uitgeven van de beschikking waarin in-en uitritten van eigendomspercelen aan Rambharos zijn toegewezen voor het maken van een parkeerplaats. OW heeft daarop onrechtmatig een bouwvergunning voor het optrekken van een muur om de parkeerplaats afgestaan.

Nadat rechter Charan het lijvig vonnis had opgelezen, kwam de emotionele ontlading bij de gedupeerden, de families Toelsie en Mangroe. “Ik ben verschrikkelijk blij, we hebben gewonnen. Eindelijk gerechtigheid”, zegt een zwaar geëmotioneerde Sita Mangroe aan Starnieuws, terwijl de tranen rijkelijk vloeien. Advocaat van de gedupeerden Chas Mijnals is erg ingenomen met het vonnis. “Wat daar is gebeurd, is buiten alle realiteit”, verwijst hij naar de muur die de familie Mangroe totaal heeft ingesloten. “Alleen al op basis van menselijkheid, kan dit niet.” Mijnals is blij met de overwegingen van de rechter, die zich ook plaatselijk had georiënteerd.

Bodemgeschil
Staatsadvocaat Armand van der San: “Dit wilde ik horen, ik heb vanaf het begin gezegd dat deze hele kwestie onrechtmatig is.” Het vonnis voorziet erin dat de gedupeerden binnen twee maanden in bodemgeschil, de intrekking van de beschikking voor de parkeerplaats dat is afgestaan aan Rambharos, vorderen. De rechter kon zich vinden in het spoedeisend karakter van de zaak en heeft daarom de voorlopige voorziening getroffen om de beschikking tot de uitspraak in bodemgeschil, op te schorten.

De zaak aan de Schietbaanweg heeft nationaal en internationaal veel aandacht getrokken. “Het geeft een beeld hoe het gesteld is met ons grondbeleid”, zei Van der San eerder tegenover Starnieuws. De gedupeerden hebben langer dan twee jaar naar hun recht op een normaal leven gezocht. Rechter Charan zei dat de staat de problemen creëert en dan zelf talmt om deze op te lossen. “Niemand heeft het recht om een ander tot gevangene in zijn eigen huis te maken”, schetste hij de situatie. Sinds 26 maart kan de familie Mangroe geen gebruik maken van haar inrit omdat daar een muur van 1.80 meter is opgetrokken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May