TCT wil gelijke toegang voor vrouwen tot ICT
14 May 2012, 16:00
foto


Het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) maakt zich sterk om meisjes en vrouwen gelijke toegang te geven tot digitale communicatiemogelijkheden. Zij hebben nog onvoldoende toegang tot de Informatie, Communicatie Technologie (ICT). Er is nog steeds sprake van genderongelijkheid in de wereld en ook in Suriname.

Op 17 mei wordt de Internationale Telecommunicatie en Informatie Samenlevingsdag gevierd. Dit is een initiatief van de Internationale Telecommunicatie Unie, ITU. Het thema voor dit jaar is: ‘Women and Girls in ICT’. De secretaris generaal van ITU, Hamadoun Toure, zegt dat ICT’s een belangrijke rol spelen in het creëren van mogelijkheden voor mensen in alle facetten van het leven. Hierbij moet vooral gedacht worden aan de kwetsbare en kansarme groepen in de samenleving, bij het bewerkstelligen van een duurzame ontwikkeling.

Onderwijs en gezondheidszorg
TCT zegt dat er nog steeds sprake is van genderongelijkheid in de wereld. Niet alle vrouwen en meisjes in Suriname hebben afdoende toegang tot de basisgezondheidszorg en onderwijs. In het binnenland zijn er geen ziekenhuizen, waardoor patiënten eerst naar de stad moeten komen ter verpleging in een ziekeninrichting. Over het onderwijs, kan ook gesteld worden dat er sprake is van ongelijke kansen ten opzichte van vrouwen en meisjes in de stad. Hoger onderwijs is in het binnenland niet mogelijk.

Er zijn ook ongelijke kansen voor vrouwen op bepaalde werkplaatsen. De ongelijke kansen op het werk blijkt vooral uit het feit dat er weinig vrouwen zijn die leidinggevende functies bekleden. Er zijn nog steeds meer mannen die de leidinggevende functies bekleden. Bepaalde vrouwen hebben in de hedendaagse maatschappij nog altijd te maken met geweld en discriminatie.

Basis mensenrecht
Gendergelijkheid is één van de basis mensenrechten die is opgenomen in de UN Charter en het is ook één van de hoofddoelstellingen van de Millennium Development Goals (MDG’s). ICT’s kunnen helpen in het bespoedigen van het proces om deze doelstelling te bereiken. Dit is de voornaamste reden waarom de ITU besloten heeft om dit jaar speciale aandacht te besteden aan vrouwen en meisjes. ICT’s zullen worden aangewend om nieuwe digitale mogelijkheden te creëren om zodoende de discriminatie van vrouwen te stoppen. Dit zal ertoe bijdragen dat vrouwen en meisjes worden aangemoedigd om hun plaats in de maatschappij in te nemen.

Het thema van dit jaar heeft als doel om vrouwen te stimuleren en aan te moedigen om als gelijkwaardig aan de man, meer vooruitgang te boeken in hun ontwikkeling. TCT zal met andere betrokkenen bij de overheid en particuliere sector mogelijkheden creëren voor vrouwen binnen de IT organisaties of deze verbeteren. De doorstroming van meisjes en vrouwen naar de IT sector moet worden verbeterd door een nog voor te bereiden actieplan. Dit plan omvat ook het zoeken naar begeleiding voor vrouwen en meisjes die interesse hebben voor de IT sector, het zoeken naar IT stageplaatsen voor vrouwen om zodoende mogelijkheden te creëren of deze te verruimen voor vrouwen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May