Tjin Liep Shie: Politie pakt criminaliteit hard aan
10 May 2012, 02:00
foto
Minister Edward Belfort wordt verwelkomd door het Korps Politie Suriname. (Foto: Raoul Lith)


Waarnemend korpschef Humphrey Tjin Liep Shie deelde bij het kennismakingsbezoek van minister Edward Belfort woensdag mee dat er hard gewerkt wordt om de criminaliteit aan te pakken. Ook de attitude van de politie naar de samenleving heeft alle aandacht. De minister stapt in een rijdende trein en mag rekenen op alle ondersteuning van het Korps Politie Suriname.

Tjin Liep Shie deelde mee dat er 1770 ambtenaren van politie in dienst zijn en 170 rekruten. Er zijn ook 331 ambtenaren, die niet de status hebben van politieambtenaar. In totaal heeft het Korps Politie Suriname 2271 medewerkers. Er zijn verschillende eenheden bezig in het korps om de criminaliteit aan te pakken. "Er wordt aan de weg getimmerd. Wij hebben redelijke prestaties mogen neerzetten", deelde de politiechef mee.

Verbetering nodig
Hij merkte op dat er veel creativiteit vereist is om de zaak draaiende te houden. Ondanks verouderd vervoer, lukt het de politie om in levensbedreigende gevallen en brand binnen tien minuten op de plaats delict aanwezig te zijn. Over het algemeen genomen is de politie in 40% van de gevallen binnen tien minuten aanwezig. In 25% is de politie er binnen twintig minuten. Dit moet volgens Tjin Liep Shie verbeterd worden.

De wnd. korpschef vroeg aandacht voor lopende zaken. De raad van ministers heeft de aanschaf van voertuigen goedgekeurd. Het gaat om 25 stuks motorfietsen, enkele atv's, 55 dubbel cabine pick-ups. Hierdoor kan het korps in heel Suriname een redelijke mobiliteit bereiken. "We kijken niet alleen naar de middelen, deze moeten ook goed beheerd worden. De beheersstructuur moet aangepakt worden", zei Tjin Liep Shie.

Veel aandacht voor verkeer
Tot nu toe zijn er voor dit jaar 26 verkeersdoden te betreuren. Vorig jaar in dezelfde periode hadden 31 mensen het leven gelaten. "Er wordt heel veel geïnvesteerd in verkeersveiligheid door de politie. We hebben het aantal snelheidscontroles opgevoerd. Er is een alcoholadem-analyseapparatuur aangeschaft", zei Tjin Liep Shie.

De raad van ministers heeft goedgekeurd om voor een bedrag van 1 miljoen SRD radarsnelheidsmeters aan te schaffen. Hierdoor kunnen verkeerscriminelen landelijk hard aangepakt worden. Met gebrekkige middelen zijn dit jaar reeds 68 rijbewijzen van hardrijders ingevorderd. Er zal keihard worden opgetreden totdat de mensen hun snelheid aanpassen.

Veiligheid
Het Ontwikkelingsfonds van de Verenigde Naties (UNDP) heeft in zeven landen een onderzoek gedaan naar veiligheid en politieoptreden. Tjin Liep Shie merkte op dat enkele ongunstige zaken uit het rapport zijn gepubliceerd, maar het omvat veel meer. Zo voelt 58% van de bevolking zich veilig. Hiermee staat Suriname op de tweede plaats. Barbados staat op de eerste plaats.

Het rapport stelt ook dat 73% van de samenleving er veel vertrouwen in heeft dat de politie de criminaliteit kan beheersen. "Wat dat betreft staan we op de eerste plaats binnen het Caribisch Gebied. Met de aangifte bereidheid scoren wij ook het hoogst binnen de regio. Wij staan op nummer 1", aldus Tjin Liep Shie. Hij zei dat eerlijkheidsgevoel, objectiviteit, hoe burgers worden behandeld, beleefdheid, daar heeft het Korps Politie Suriname het laagst gescoord van de zeven landen. Het korps werkt eraan om dit goed aan te pakken. Er moet zo snel mogelijk met de minister en deskundigen in discussie worden getreden voor een integrale aanpak om het gedrag van de politie positief te beïnvloeden. Binnen het korps worden al veranderingsprogramma's uitgevoerd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May