Bonden zeggen ‘nee’ tegen oud bezoldigingssysteem
10 May 2012, 06:00
foto
Wigo Valies (links) en Marcelino Nerkust (archieffoto)


De Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols) en de Bond van Leraren (BvL) zijn geen voorstander van een terugkeer naar de oude loonstructuur van de overheid, het algemeen bezoldigingsbesluit (abb). De Centrale van Landsdienaren organisaties (CLO) die een partner is van de regering ervaart het huidige Functie informatie systeem van de overheid (Fiso) als “de touwen van een galg rond de nek van ambtenaren” en wil terug naar het abb.

Fols-president Marcelino Nerkust en BvL-voorzitter Wilgo Valies zeggen onafhankelijk van elkaar dat de CLO alleen maar terug wil naar het abb, omdat het ruimte laat voor politieke benoemingen. “Het Fiso heeft daar beperkingen op en waardeert personen alleen op basis van een functiebeschrijving waar een zekere kwalificatie vereist is”, zegt Nerkust.

Wordt niet opgelost
CLO-voorzitter Ronald Hooghart zegt dat met Fiso er nooit een evenredige ontwikkeling en vooruitgang is gekomen. “Het heeft het land zoveel geld gekost. Het zit vol problemen die ook door een consultant zijn aangegeven en die opgelost moeten worden. Maar de regering kan ze niet oplossen en ze zullen ook niet worden opgelost”, zegt Hooghart. Een van de problemen is volgens hem het inschalen van gepensioneerden binnen het systeem. Dat zou een onmogelijkheid zijn omdat het systeem eigenlijk niet is afgestemd op gepensioneerden.

“Het Fiso brengt ambtenaren in een dwang positie”, zegt de CLO-voorman. Volgens hem is er binnen de ambtenarij meer demotivatie ontstaan met het Fiso. In sommige gevallen zijn mensen wel overgewaardeerd, wat voor problemen zorgt. Volgens hem heeft de CLO pasklare antwoorden en modellen om het vraagstuk op te lossen. “De mensen die Fiso uitgevoerd willen hebben, (doelende op de Fols en de BvL…. Red) begrijpen het zelf niet. Niemand begrijpt het. De vorige maar ook deze regering weet geen raad met Fiso”, zegt Hooghart.

Gaat niet zo
Nerkust en Valies vinden dat waar jaren gesleuteld is aan het Fiso, Hooghart op een ‘blauwe maandag’, niet kan opstaan en zeggen dat terug moet worden gegaan naar het oud systeem. “Als de regering dat wil zal, zij met alle bonden de tafel moeten gaan zitten. Je kan niet plots alles overboord gooien”, zegt Nerkust. De beide onderwijsvakbondsleiders vinden niet dat Fiso niet werkt.

Valies zegt dat er inderdaad wat aanbevelingen zijn van een onafhankelijke consultant die nog doorgevoerd moeten worden. “Wij, de CLO, de Fols en de BvL en later andere bonden hebben allemaal ingestemd met Fiso en een akkoord gesloten met de regering om het uit te voeren”, zegt Valies. Ook hij benadrukt dat met het oud systeem alle mogelijkheden open staan politieke benoemingen door te voeren, terwijl met het Fiso daar beperkingen op zijn.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May