Miskin: Fiso wordt aangepast aan oud beloningssysteem
10 May 2012, 04:00
foto
Minister Michael Miskin (ATM)


Minister Michael Miskin van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM), wil aan alle onduidelijkheid een einde maken en bevestigen dat hij het Functie informatie systeem van de overheid (Fiso) wil aanpassen aan het oude beloningssysteem.

“Fiso is nog voordat het werd uitgevoerd, overboord gegooid. Het heeft nooit gewerkt en zal nooit werken. Het is discriminatoir en zal daarom moeten worden aangepast met het oude systeem”, zegt Miskin aan Starnieuws.

Rangen- en functiesysteem
Miskin legt uit dat voor bepaalde groepen in de samenleving al vanaf het begin elementen van het oude systeem overeind zijn gebleven. Het gaat om het rangensysteem, terwijl het Fiso een functiesysteem is. Zo worden bij de gewapende machten (politie en militairen) en andere wapendragers beloningen toegekend op basis van rangen, zoals het oude systeem en niet volgens een functie. Directeuren en onderdirecteuren bij de overheid worden ook niet benoemd op basis van verschillende functies.

Miskin wijst er op dat die zijn losgekoppeld. Ook bij het onderwijs gelden nog altijd de oude regels van beloning op basis van diploma en schooltype en niet op basis van een functie. Alleen voor de bureau ambtenaar wordt volgens Fiso gewerkt. “Dat is zeer discriminatoir en daarom wordt het veranderd”, zegt de Miskin.
De bewindsman verklaart de discriminatie van het Fiso met het volgend voorbeeld. “Wanneer een onbevoegde leerkracht op een middelbare school met een LO-akte een MOA- of MOB-akte haalt, krijgt die meteen meer geld erbij. Wanneer een bachelor bij de overheid zijn masters behaalt, krijgt die geen cent erbij omdat hij nog altijd in dezelfde functie zit. Hij zou pas in aanmerking komen voor meer geld wanneer hij een andere, hogere functie krijgt.

Rust brengen
Miskin heeft de vorige week bij zijn aantreden op het ministerie van ATM gezegd iets te willen doen voor de ambtenaren van dat ministerie en daarmee ook voor alle andere ambtenaren. Tegenover Starnieuws verduidelijkt de minister dat hij naar het ministerie is overgeplaatst om vooral rust te brengen op het arbeidsveld. “In dat verband heb ik toen gezegd dat ik als minister van Handel en Industrie in de afgelopen periode vanaf mijn aantreden de functiebeschrijvingen en stukken van het personeel heb doorgestuurd naar Binnenlandse Zaken. Tot de dag van vandaag zijn die stukken niet verwerkt. Dat kan ook niet omdat het systeem nooit goed heeft gewerkt. Ik heb de mensen op ATM er dus op voorbereid dat zij niets moeten verwacht van mij als het om Fiso gaat”, zegt Miskin.

De nieuwe ATM-minister zegt dat voor wat betreft dit ministerie hij hierover al gesproken heeft met de beide vakbonden op het departement en ze zijn het eens met hem. Het gaat om een bond onder leiding van vakbondsleider Romeo Chin A Loi en de andere van CLO-voorzitter Ronald Hooghart. Intussen heeft Hooghart zich publiekelijk uitgelaten over het Fiso. Hij wil terug naar het oude systeem. Het oud systeem heet officieel het ambtenaren bezoldigingsbesluit (abb). Hooghart introduceerde in zijn relaas de term abb-plus. Minister Miskin zegt niet te praten over een aanpassing van het Fiso met het abb. Hij heeft het over een aanpassing van het nieuwe met het oude systeem om de discriminatie van bureau-ambtenaren weg te werken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May