Zonen Mexicaanse drugsbaron op Amerikaanse zwarte lijst
09 May 2012, 12:15
foto


Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft twee zonen van de meest gezochte man van Mexico, Joaquin 'El Chapo' Guzman, op zijn drugs kingpin zwarte lijst geplaatst.

Deze stap verbiedt personen in de VS om zaken te doen met Ivan Archivaldo Guzman Salazar en Ovidio Guzman Lopez. Alle de Amerikaanse bezittingen van de twee zijn bevroren. Joaquin Guzman, die sinds 2001 op de lijst staat, leidt het machtige Sinaloa drugskartel. In de afgelopen jaren brak er een geweldsgolf uit in Mexico waar drugsbendes strijden om de handelsroutes.

De Amerikaanse regering "zal zich agressief richten tot de personen, waaronder familieleden, die de drugshandel van Guzman Chapo ondersteunen", zegt Adam Szubin, directeur van de afdeling Controle Buitenlandse Activa van het departement. “Samen met de Mexicaanse regering, zijn we vastberadenheid om de drugshandelsorganisatie van Chapo Guzman te ontmantelen."

Belangrijke rol
Ovidio Guzman speelt een belangrijke rol in de drugshandelsactiviteiten van zijn vader, stelt het ministerie van Financiën. Ivan Archivaldo Guzman werd in 2005 gearresteerd in Mexico voor het witwassen van geld, maar werd vervolgens vrijgelaten.

Behalve de Guzman-gebroeders, zijn twee andere vermeende belangrijke leden van het kartel, Noel Salgueiro Nevarez en Ovidio Limon Sanchez, ook geplaatst op de buitenlandse narcotica verdachtenlijst. Ze zijn allebei in 2011 gearresteerd in Mexico en zitten nog steeds vast.

Kingpin Act
Onder de Kingpin Act zijn Amerikaanse bedrijven, banken en particulieren verboden zaken te doen met deze op de lijst geplaatste personen, en worden alle Amerikaanse activa die de mannen mogelijk hebben bevroren. Meer dan 1.000 bedrijven en particulieren die een relatie hadden met de 94 opgebrachte drugsverdachten zijn sinds 2000 geplaatst op de zwarte lijst.

Voor het overtreden van de wet geldt een gevangenisstraf tot 30 jaar en boetes tot US 10 miljoen dollar. De VS heeft een maximale beloning van US 5 miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die kan leiden tot de arrestatie van Joaquin Guzman, die in 2001 is ontsnapt uit een Mexicaanse gevangenis
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May