Oplossing situatie St Gerardusschool nog niet in zicht
09 May 2012, 06:00
foto
De ondernemer (hoogbouwpand) heeft belangstelling voor een gedeelte van het terrein waar de kerk staat. Achter de kerk is de school. (Foto: Isaak Poetisi)


Een structurele oplossing in de mensonterende situatie op de St Gerardusschool in Albina, schijnt nog ver weg te zijn. Sinds maandag zijn de deuren van deze school gesloten als gevolg van de springvloed, die de Marowijnerivier buiten haar oevers doet treden. Het onderwijsproces is gestagneerd, omdat de onderwijswoningen en de school onder water lopen. Bij eb trekt het overtollige water weg en bij vloed is het weer lijden in last.

Directeur Ricardo Kenswil van het Rooms Katholiek Bijzonder Onderwijs (RKBO) verklaart desgevraagd tegenover Starnieuws dat aandacht wordt geschonken aan deze onhoudbare situatie. Hij geeft aan dat al geruime tijd gesprekken gaande zijn met een plaatselijke ondernemer, die een belendend zakenpand heeft bij de onderwijzerswoningen. "De ondernemer heeft aangeboden een nieuwbouw voor de school op te zetten", zegt Kenswil. Gaandeweg de gesprekken liet de ondernemer blijken belangstelling te hebben voor een gedeelte van het perceel waarop de RK kerk staat. Als argument gaf de ondernemer aan een dakplatenfabriek op te willen zetten. Hierover kan RKBO echter geen uitspraken doen en verwees naar het Bisdom Paramaribo.

Locatie niet geschikt
Bisschop Wilhelmus de Bekker met de situatie geconfronteerd, zegt dat hij met gemengde gevoelens kijkt naar de omstandigheden waaronder de leerkrachten al jaren gebukt gaan. Ook hij wenst een spoedige oplossing. Hij bevestigt dat het Bisdom in gesprek is met de ondernemer. "Die gesprekken zijn gaande, maar hebben een aftastend karakter", zegt De Bekker.

De kerkleider heeft zijn reserves over de locatie op de hoek van de weg naar Papatam, waar de ondernemer de school wil laten bouwen.
Ook psycholoog en kinderactivist Lilian Ferrier staat huiverig tegenover die locatie. Ferrier heeft in 2009 een onderzoek gedaan op scholen in Albina en die omgeving lijkt haar totaal ongeschikt. Er is teveel geweld tegenover kinderen in die omgeving. "Wij moeten als Surinamers ons kritischer opstellen en veel harder gaan trekken aan de bel en niet steeds zulke situaties pikken", zegt Ferrier.

In beweging komen
De psycholoog stelt dat de situatie van kinderen in Albina moeilijk is en een integrale aanpak behoeft. Ze benadrukt hierbij dat in het kader van de kinderbescherming en kinderrechten het Bisdom Paramaribo/RKBO en de overheid hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Gebleken is dat de opvoeders zich ook niet betrokken voelen bij de opvoeding van hun kinderen en de ontwikkeling van hun gebied.

De ouder Jurmain Kensenhuis kijkt met afschuw naar de situatie. "Dit kan niet langer en er moet spoedig een einde hieraan komen", meent de bezorgde ouder. Hij erkent dat de ouders een laakbare houding aan de dag leggen. "De ouders moeten beseffen dat ze in beweging moeten komen", zegt Kensenhuis.
Ook de leerlingen zijn de situatie beu. De elfjarige Marilia klaagt dat bij voortduring ze achter raakt met de lessen. "Ik wil naar school", zegt de leerling. Gretchel (11) vindt ook dat er een einde moet komen aan deze situatie. "Het is lastig zo ieder keer", zegt ze.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May