Noorwegen beste plaats voor moeders
08 May 2012, 22:00
foto
Moeders en kinderen in Niger, het land dat het laagst scoort op de 'Save the Children's' ranglijst. (Foto: The Times)


Noorwegen is de beste plaats voor moeders en Niger de slechtste. De Verenigde Staten van Amerika (VS) staat op de 25ste plaats van de 165 landen.

De hulporganisatie ‘Save the Children’ heeft vandaag haar jaarlijks rapport over de staat waarin moeders over de hele wereld verkeren, vrijgegeven. De VS is zes plaatsen vooruitgegaan en zit ingeklemd tussen Wit-Rusland en de Tsjechische Republiek.

Het rapport vergelijkt 165 landen, waarbij er gelet wordt op de gezondheidstoestand van moeders, hun educatie en economische status naast de gezondheid en voeding van kinderen. Tussen de 165 landen zitten 122 ontwikkelingslanden. ‘Save the Children’ richt haar aandacht tot de moeders, omdat “de kwaliteit van het leven van kinderen afhangt van de gezondheid, veiligheid en het welzijn van hun moeders.”

Afghanistan
Noorwegen behaalt de hoogste positie. Niger, waar een doodgewoon meisje maar vier jaar onderwijs krijgt en het waarschijnlijk is dat ze op een bepaald moment in haar leven een kind zal verliezen en ze een levensverwachting van 56 jaar heeft, scoort het laagst. Het West-Afrikaans land vervangt daarmee Afghanistan op de laatste plaats.
Afghanistan, het door oorlog verscheurd land, stond in de rapporten van 2010 en 2011 op de bodem van de lijst, maar heeft onlangs aanzienlijke verbeteringen geboekt in de levensverwachting, kindersterfte en in educatieve mogelijkheden. Zo gingen in 2000 slechts 20 procent van de Afghaanse kinderen naar school. Vandaag zijn dat 97 procent.

Volgens de organisatie hebben moeders die in de beroerdste plaatsen wonen, geen toegang tot onderwijs, medische behandeling (zoals bij de bevalling) en voeding. In tegenstelling tot deze plaatsen staan landen als Noorwegen, Ijsland en Zweden hoog aangeschreven. Ze hebben goede gezondheidszorg en onderwijssystemen en hebben de vrouwen ruime toegang tot anticonceptie, moederschapsvoordelen en billijke lonen.

VS scoort slecht
De Verenigde Staten presteert relatief slecht onder de 43 ontwikkelde landen op de ranglijst. Moeders hebben daar 1 op de 2.100 kans op zwangerschap-gerelateerde sterfte - de slechtste van alle geïndustrialiseerde naties, stelt ‘Save the Children’. Op de wereldranglijst van kindersterfte staat de VS op de 41ste plaats. Vrouwen in de VS hebben relatief lage politieke status, en zijn de kinderen vaak niet ingeschreven op de kleuterschool zoals in andere landen. De VS is één van de weinige landen in de wereld waar werkende moeders niet gegarandeerd zijn van betaald verlof, zegt de organisatie.

Ondervoeding is een groot probleem in de landen die onderaan de lijst voorkomen. ‘Save the Children ‘meldt in haar rapport dat zeven van de tien laagst gerangschikte landen kampen met een voedselcrisis. De organisatie doet een beroep op de leiders van de G8-landen, die later deze maand bijeenkomen in Camp David, om aandacht te schenken aan de chronische ondervoeding.

Eén van de aanbevelingen die ‘Save the Children’ in het rapport doet is: help meer vrouwen in ontwikkelingslanden borstvoeding geven. "Ons onderzoek laat zien dat de borstmelk van een moeder - een enkele voedingsinterventie - het leven van een miljoen kinderen per jaar zou kunnen besparen", aldus het hoofd van ‘Save the Children’ Carolyn Miles.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May