Petitie: "Amnestiewet moet teruggedraaid worden"
08 May 2012, 18:00
foto
Deelnemers aan de protestmars bij De Nationale Assemblee, waar de petitie werd aangeboden. (Foto: René Gompers)


Het Comité Behoud Democratische Rechtsstaat Suriname heeft in een petitie De Nationale Assemblee opgeroepen om de amnestiewet in te trekken. De petitie werd vanmiddag ingediend bij vicevoorzitter Ruth Wijdenbosch, die waarneemt. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons is in Chili op een vergadering.

De petitie is ingediend krachtens ons recht daartoe ingevolge art 22 lid1 van de Grondwet van Suriname en luidt als volgt:

Met grote mate van bezorgdheid heeft het Comité Behoud Democratische Rechtsstaat Suriname kennis genomen van de indiening en aanname van de Amnestiewet 2012.

Het behoeft geen betoog dat de aangenomen Amnestiewet 2012 niet alleen in strijd is met de beginselen binnen het formeel en materieel strafrecht, zoals die gelden binnen de Surinaamse rechtsorde, maar tevens indruist tegen de grondbeginselen zoals die vastgelegd zijn in de Grondwet van de Republiek Suriname. Immers, als wij de preambule van de Grondwet van de Republiek Suriname raadplegen, dan zien wij dat de Staat Suriname de “…plicht [heeft] de principes van … democratie alsmede de fundamentele rechten en vrijheden van de mens te eerbiedigen en te waarborgen …”. In artikel 1 van de Grondwet wordt dit verder bekrachtigd door te stellen dat de Republiek Suriname “… een democratische Staat [is] gebaseerd op de … eerbiediging en waarborging van fundamentele rechten en vrijheden.” Door de aanname van deze wet door uw college, ontkomt het Comité er niet aan te moeten constateren dat de democratische rechtsstaat Suriname, zoals bedoeld wordt in de Grondwet, onder zeer ernstige druk is komen te staan.

Het Comité spreekt verder zijn ernstige verontrusting uit over de naleving van de mensenrechten zoals die vervat zijn in de internationale en regionale mensenrechtenverdragen waar de democratische rechtsstaat Suriname zich aan gecommitteerd heeft deze na te zullen leven. In dit kader gedenkt het Comité in het bijzonder de nabestaanden van het 8 Decemberstrafproces die al bijkans 30 jaar lang op zoek zijn naar gerechtigheid. De in deze wet opgenomen zinsnede die de 15 slachtoffers van 8 december 1982 criminaliseert, is in het bijzonder onacceptabel voor de nabestaanden.

Het Comité is derhalve van oordeel dat het niet alleen zeer onrechtvaardig zal zijn om deze groep van Surinaamse burgers voor de tweede keer tot slachtoffer te maken, maar dat deze daad ook indruist tegen al de internationale mensenrechtenverdragen waar uw college ook medezijn goedkeuring aan heeft gegeven, waardoor voor de burgers van de democratische rechtsstaat Suriname fundamentele rechten zijn ontstaan.

Het zal u ongetwijfeld duidelijk zijn dat u mede gegeven wordt dat vanwege de huidige zorgwekkende ontwikkelingen het rechtsgevoel, zoals dat ervaren wordt binnen de samenleving, ernstig in het geding is al dan niet geschonden.

Het Comité doet bijgevolg een ernstig en doch dringend beroep op u en uw college om alle u ten dienste staande mogelijkheden c.q. middelen aan te wenden om deze wet op zo kort mogelijke termijn in te doen trekken.

Het Comité Behoud Democratische Rechtsstaat Suriname zal de ontwikkelingen nauwgezet blijven volgen en waar nodig op vreedzame wijze zijn misnoegen ten aanzien van deze aanslag op de democratische rechtsstaat Suriname blijven uiten.

De geloofwaardigheid van de toebedeling van gerechtigheid aan de gemeenschap als geheel en elke burger individueel is in deze aan de orde. Reeds de grote Romeinse rechtsgeleerde Ulpianus had al in zijn felle rede voor de Senaat van Rome het volgende gezegd toen hij de verdediging voerde voor de berechting van de Koning van Macedonië :
“Fiat Justitia Ruat Caelum”, ‘Laat Gerechtigheid geschieden ook al komen de hemelen naar beneden’.

Hoogachtend,

Comité Behoud Democratische Rechtsstaat Suriname
Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede
Stichting 8 december 1982
Moiwana ‘86 Mensenrechtenorganisatie
Inter Religieuze Raad van Suriname (IRIS)
Comité Christelijke Kerken (CCK)
C-47
Staatsolie Werknemers Organisatie
RBC Werknemers Organisatie
SDSM Werknemers Organisatie
Bond Personeel RGD
Bond Personeel BVGS
Tjin A Kwie Werknemers Organisatie
Bond van Leraren (BVL)
Particulieren in Moengo
ORWASS Werknemers Organisatie
Varossieau Werknemers Organisatie
Hakrinbank Arbeiders Bond
Torarica Arbeiders Bond
Federatie van Agrariërs en Landarbeiders (FAL)
De West Werknemers Organisatie (DWWO)
Progressieve Werknemers Organisatie (PWO)
Algemeen Bureau voor de Statistiek Werknemers Organisatie (ABSWO)
Jongeren tegen Amnestie
RedSu Surinaamse studenten
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May