Leerkrachten St. Gerardusschool ten einde raad
08 May 2012, 07:00
foto
Leerkrachten in Albina zien met lede ogen toe hoe het smerige water hun huizen binnendringt. (Foto: Isaak Poetisi)


De leerkrachten van de St Gerardusschool in Albina zijn ten einde raad. De deuren van de school blijven voorlopig dicht, want de wateroverlast is alleen maar verergerd.

Het overtollige water uit de Marowijnerivier, als gevolg van de springvloed, is nu de vijf units tellende onderwijswoning binnengedrongen. De zes leerkrachten voelen zich onder de gegeven omstandigheden hulpeloos en ontredderd. Het Rooms Katholiek Onderwijs (RKBO) heeft ook geen mogelijkheid geboden voor tijdelijke opvang.

Getraumatiseerd
Het smerige water staat ondertussen al 75 centimeter op het schoolerf en de lokalen. In de nacht had het water zich teruggetrokken, maar intussen is het weer vloed en staan de erven weer blank. "We kunnen niet baden, noch onze sanitaire behoeften doen", klaagt de leerkracht Peggy Banda. Als leerkracht, die zwakke leerlingen begeleid, maakt zij deze onhoudbare en mensonterende situatie al twaalf jaren mee. Banda zegt dat zijn tienerkinderen die de VOJ school bezoeken niet uit huis konden. Ze konden ook niet baden. "We moeten nu constant zwabberen om onze vloer droog te houden en te desinfecteren", klaagt Banda.

Gisterenavond verwoorde de getergde leerkracht tegenover Starnieuws het lijden van het personeel van deze school. Hun vloerbedekking is al lang niet meer bruikbaar. Traditiegetrouw zijn ze genoodzaakt hun huisraad op een hoogte te plaatsen, waardoor deze niet aangetast kan worden door het stijgende water. "We moeten onze spullen in veiligheid brengen. We worden voor slechts een derde deel vergoed door het RKBO", merkt ze op.

De leerkrachten raken getraumatiseerd door de situatie.
Het schoolgebouw vertoont reeds scheuringen, doordat de fundering is aangetast. Bovendien trilt het schoolgebouw op zijn grondvesten als een zware vrachtwagen voorbij gaat.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May