President Bouterse en EU benadrukken goede band
08 May 2012, 01:10
foto
President Desi Bouterse en EU-ambassadeur Robert Kopecky maandagavond op de receptie in Hotel Torarica. (Foto: René Gompers)


President Desi Bouterse verwelkomt de politieke dialoog, vastgelegd in artikel 8 van de Cotonou-overeenkomst. Suriname wil een dynamische en vruchtbare relatie met de Europese Unie (EU). Het staatshoofd zei dat tijdens de dialoog benadrukt zal worden dat de samenwerking tussen EU en Suriname gebaseerd zal zijn op wederzijds voordeel, respect en geen inmenging in interne aangelegenheden van elkaars landen. Ook de EU wees erop dat er veel redenen zijn voor een goede samenwerking met Suriname.

Bouterse sprak maandagavond op de receptie in Hotel Torarica ter gelegenheid van de 'European Day'. Ook de Europese ambassadeur Robert Kopecky benadrukte de goede samenwerking tussen de EU en Suriname. Hij haalde eveneens de politieke dialoog aan, waarbij de diplomaat inging op de brede agenda.

Wederzijds begrip
Kopecky zei dat de politieke dialoog gezien moet worden als een platform voor beide partijen waar wederzijds begrip kan bijdragen aan vrede, veiligheid en stabiliteit. Er kan een stabiel en democratisch politiek klimaat worden bevorderd hierdoor. De dialoog richt zich op, onder andere, specifieke politieke vraagstukken van gemeenschappelijk en economisch belang. Het gaat om een evaluatie van ontwikkelingen, waarbij ook mensenrechten, democratische beginselen, de rechtsstaat en goed bestuur aan de orde zullen komen.

Bouterse én Kopecky benadrukten de jarenlange goede relaties. Zij willen het contact voortzetten en intensiveren. Volgens de diplomaat zijn hiertoe diverse redenen. Diverse projecten worden uitgevoerd in Suriname. De restauratie van de kathedraal, infrastructurele projecten, de ondersteuning van de bacovensector, de rehabilitatie van de haven en de veerbinding Suriname-Guyana werden door Kopecky genoemd. De diplomaat zei dat van alle 79 lidlanden, alleen Suriname grenst aan Europa. Er werd ook gewezen op de lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana die het dichtstbij is van de delegatie van de Europese Unie in Paramaribo.
De ambassadeur zei dat de gezamenlijke EU-ACP vergadering in november in Suriname wordt gehouden. Een vijfde reden voor intensiveren van de samenwerking volgesn Kopecky is dat Wilfred Christopher toegelaten is als ambassadeur bij de EU in Brussel.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May