Kinderen in Albina verzuimen school om te hosselen
08 May 2012, 11:00
foto
Eén van de hosselende jongens die niet naar school gaat in Albina. (Foto: Isaak Poetisi)


Jeugdige kruiers die bagage met kruiwagens tegen betaling vervoeren voor cliënten, is een vrij normaal beeld in het grensstadje Albina. Dit fenomeen komt voor sinds het bestaan van de hoofdplaats van Marowijne. Het wordt een maatschappelijk probleem als de jeugdigen die de leerplichtige leeftijd hebben, zich schuldig maken aan diefstal en onderlinge baldadigheden.

Deze jeugdige hosselaars veelal in de leeftijdsklasse 8 en 9 jaar huren voor SRD 10 per dag een kruiwagen bij volwassenen. In de eerste week van de maand is er een toename van deze hosselende kinderen te bespeuren, aangezien de Fransen dan hun salaris hebben ontvangen en in Albina inkopen komen doen. De bagage wordt tot aan de rivier bezorgd. Deze kinderen, soms in aantallen van twintig, houden zich tot irritatie van de supermarkten en andere handelszaken op in de Gouverneurstraat.

Aanpak probleem
De jongetjes zijn afkomstig uit Albina, Moengo en Frans-Guyana. De Franse jongens, al dan niet schoolgaand, steken de grens over om hun diensten aan te bieden. Bij de buren is de schooljeugd op de woensdag vrij. "Ik bezoek de school en dit schooljaar ga ik over", zegt een tengere jongen van acht jaar uit Frans-Guyana. Een andere valt hem in rede door te stellen dat hij jokt. "Hij wil niet naar school", verraadt hij zijn kameraad. De jongeling zegt dat hij omgerekend SRD 150 per dag verdient met sjouwen.

"Deze kinderen zijn leerplichtig en horen in de schoolbanken te zitten", zegt Ludwig Pinas, politieambtenaar 1e klasse aan Starnieuws. Hij is door de politie van Albina al vier jaar speciaal belast met de aanpak van deze problematiek. Volgens Pinas zou het geen probleem moeten zijn als de kinderen buiten schooluren wat willen verdienen. Echter is het schoolverzuim een structureel probleem. Bovendien maken deze pupillen zich schuldig aan diefstal en baldadigheden. "Ze stelen in de winkels, nemen kratten bier, energiedrank en een keer waagde één zelfs een durotank mee te nemen", geeft hij de situatie weer. Pinas zegt dat deze preventieve actie een jaar lang was gestopt en is geëvalueerd.

Voorbeeld volgen
Onderinspecteur Raymond Jopoi, chef van dienst, zegt dat bij de voortzetting van deze actie de kruiwagens in bewaring zullen worden genomen en degenen die zich schuldig maken aan het verhuren van kruiwagens aan deze jeugdigen aangesproken zullen worden. "We zijn nu bezig met een onderzoek om die personen in beeld te brengen", zegt Jopoi. Het is tevens de bedoeling om hierop beleid te richten.

Pinas merkt op dat de verdiensten van de jongens uit Frans-Guyana niet onopgemerkt blijven bij hun leeftijdgenoten in Albina. Dat wekt bij hen de drang om zich in die business te storten. Hij vertelt dat sommigen als ideaal hebben om met het vergaarde geld een Sky Line te kopen, waarmee ze taxi gaan rijden. De politiefunctionaris zegt te constateren dat de ouders niet bewust zijn van het gevaar van het niet volgen van onderwijs door hun kinderen. "Als zo een kruiwagen naar binnen wordt gebracht, komt een ouder die aangeeft dat het kind de kruiwagen op een onbewaakt moment heeft meegenomen", zegt Pinas.

Groot probleem
De scholen zitten met de handen in het haar en weten niet hoe dit probleem aan te pakken. Jopoi zet dat indien winkeliers aangifte doen, de politie optreedt. "Een integrale benadering is van belang, maar dat kan alleen als alle andere overheidsdiensten in Albina operationeel zijn", aldus Jopoi.

"Ze blijven doodgewoon weg en komen zonder een degelijke verantwoording van de ouders de volgende keer weer op school", zegt schoolleider Joan Grep van de St Gerardusschool. Haar collega Snchele Zebeda van OS Albina heeft dezelfde ervaring.
Directeur Merredith Holter van VOJ Albina zegt dat haar school geen problemen heeft met dit verschijnsel. Dit schrijft de directeur toe aan het feit dat de jongeren op VOJ-niveau bewuster zijn van het belang om onderwijs te volgen.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May