Jongeren zoeken internationale steun voor krijgsraad
07 May 2012, 06:00
foto


Surinaamse scholieren en studenten vragen internationale steun voor de rechters van de krijgsraad die op 11 mei een uitspraak zullen doen over de voortgang van het 8 december strafproces. In een brief gericht aan tien ambassadeurs vragen de jongeren dat er een internationale vertegenwoordiger aanwezig is tijdens de zitting op 11 mei.

"De rechters hebben een zware taak namelijk democratie en recht in Suriname beschermen door de reeds gewijzigde amnestiewet te verwerpen”, schrijven de jongeren.
Met de aanname van de wijziging van de amnestiewet is het tegenovergestelde bereikt van wat de indieners van het voorstel Ricardo Panka, Ronny Tamsiran, André Misiekaba, Anton Paal, Melvin Bouva en Rashied Doekhie als reden hadden opgegeven. In plaats van eenheid en rust, is er een merkbare tweedeling ontstaan van voor- en tegenstanders van de amnestiewet en heeft polarisatie haar intrede gedaan.

Maken zich zorgen
“Wij maken ons juist zorgen dat wij Surinamers niet meer verzekerd zijn van een eerlijk proces als het gaat om misdaden”, stellen de jongeren in hun brief aan de ambassadeurs. Ze halen aan dat de aanname van de wetswijziging ook tot gevolg heeft dat internationale relaties sancties treffen en zich terughoudend opstellen ten opzichte van Suriname. “Wij als Surinaamse jongeren willen graag helpen Suriname op te bouwen, maar de huidige situatie belemmert ons hier alleen maar in”, geven de bezorgde scholieren en studenten op als redenen voor hun actie.

De ambassades van Brazilië, India, People's Republic of China, Republic of Indonesia, Nederland, Guyana, Frankrijk, Cuba, Venezuela en die van de Verenigde Staten zijn aangeschreven.
President Desi Bouterse, die hoofdverdachte is in deze zaak, zei zaterdagavond op het Onafhankelijkheidsplein dat de mensen kunnen gaan naar alle ambassades, maar dat zal niet helpen. Het volk heeft bewezen achter hem te staan en de amnestiewet is al aangenomen. Hij vindt dat de jongeren worden misleid.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May