Staatsolie consulteert Galibi over aardolie onderzoek
05 May 2012, 10:15
foto


Staatsolie wil het twee dimensionaal (2D) seismisch onderzoek voortzetten in de oostelijke kust te Galibi. Twee cultuur antropologen Marike Heemskerk en Celine Duijvers van de ingehuurde consultant Social Solutions voeren gesprekken met de dorpsleiding en bewoners van Galibi. De consultatie wordt voorafgegaan aan een milieu- en sociale effectenstudie.

Staatsolie is in 2007 van start gegaan met dit onderzoek, dat de gehele kustlijn van Suriname, vanaf Nickerie tot Galibi, in kaart moet brengen. De zeebodem wordt onderzocht naar aardolie voorkomens. Deze studie wordt uitgevoerd door onafhankelijke consultant Social Sulutions. Galibi telt ongeveer 800 inwoners.

Uit de kust
Het seismisch onderzoek zal in het onderzoeksgebied zich verplaatsen in een rechte lijn. Starnieuws sprak met de twee deskundigen op Albina op doortocht naar Galibi. "Eigenlijk zullen de mensen van Galibi niet veel van merken, omdat de activiteiten plaats zullen vinden ver uit te kust", zegt Marike Heemskerk.

Na deze consultatieronde moet Staatsolie goedkeuring krijgen van het milieu en sociale effectenrapport van het Nimos. Nadien kan een aanvang worden gemaakt met het seismisch onderzoek. "Bij de gesprekken moet blijken hoeveel mensen gebruik maken van het kustgebied bij Galibi met vaartuigen voor toerisme en vissersboten", vult Celine Duijvers aan.

Belang dorp
Kapitein Ricardo Pane, die de twee deskundigen afhaalde, stelt dat bij deze besprekingen het belang van het dorp en de dorpsbewoners voorop gesteld wordt. Met de studieresultaten kan een aantal maatregelen getroffen worden om het seismisch onderzoek zodanig uit te voeren dat er een minimaal effect is op het milieu en de bevolking.

Bij het seismisch onderzoek wordt gebruik gemaakt van trillingen die op of vlak onder het maaiveld worden opgewekt met kleine ladingen springstof. Deze trillingen planten zich voort in de ondergrond en worden bij de overgang van de ene laag naar de andere terug gekaatst. Deze trillingen worden door apparatuur, die bovengronds worden geplaatst opgevangen en geregistreerd. Deze geregistreerde data wordt technisch bewerkt tot bruikbare data, waarna door interpretatie een voorstelling kan worden gemaakt van aardolie voorkomens in de ondergrond.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May