Omroepmedia krijgen gevoelige klap in kwestie Sasur
04 May 2012, 12:00
foto


De omroep media hebben vandaag een gevoelige klap gekregen in hun strijd rond de muziekauteursrechten. Het Hof van Justitie heeft vanmorgen besloten dat Rapar Broadcast Network (RBN) niet vrijelijk gebruik mag maken van muziek die onder beheer staat van de Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur). Hiermee bevestigt het Hof een eerder vonnis van de kantonrechter.

De raadsman van Sasur, Edward Naarendorp is ingenomen met het vonnis. Hij vindt dat dank zij de rechter Suriname een beschaafd land kan worden. Wat de overwegingen zijn van het Hof om tot dit oordeel te komen weet hij nu niet precies. Het vonnis moet nog bestudeerd worden. Ook de raadsman van RBN moet het vonnis nog raadplegen en kon nog geen reactie geven.

Praten met Sasur
Naarendorp zegt dat dit evenwel betekent dat met deze uitspraak geen enkele omroep meer er onder uit kan om zonder betaling gebruik te maken van muziek die beschermd is of deel uitmaakt van het repertoire van Sasur. “Zij zullen nu om tafel moeten zitten met de stichting en afspraken maken over de betaling”, zegt Naarendorp. Volgens hem staat er geen enkele rechtsmiddel meer open voor de omroep en zal die zich moeten houden aan wet en recht.

Bij het vonnis dat eerder door de kantonrechter was gewezen, hoorde een dwangsom van SRD 100.000 voor elke keer als een lied uit het repertoire van Sasur illegaal afgedraaid wordt. “Die dwangsom is intussen opgelopen tot in de miljoenen”, stelt Naarendorp. Hij zegt erbij dat het Hof de dwangsom echter heeft beperkt tot het bedrag van SRD 100.000. “Maar voor ons is niet de dwangsom van belang. Belangrijk is dat de hoogste rechter besloten heeft dat Sasur gelijk heeft”, benadrukt Naarendorp.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May