Suriname bezit potentie voor stabiliteit in de regio
04 May 2012, 08:00
foto
De Cofcor-meeting donderdag. Tweede van rechts ambassadeur Albert Ramdin.


“Suriname bezit alle potentie om als leider van de Caribische regio stabiliteit te garanderen. Die positie zal het land verder moeten ontwikkelen en uitbouwen omdat de visie daarvoor zeker aanwezig is”. Dit zegt ambassadeur Albert Ramdin, assistent secretaris generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Voor hem, maar ook binnen de OAS, is het duidelijk dat Suriname een voorhoedepositie moet krijgen om deze stabiliteit in de regio te garanderen.

De OAS en andere internationale organisaties, richten zich in deze periode op aspecten die van belang zijn voor de wereldeconomie, veiligheid en ontwikkeling op basis van milieu. Ramdin wijst in gesprek met Starnieuws er op dat Suriname hierin een zekere voorsprong heeft. Hij memoreert de economische potentie van het land.

Standpunten innemen
Ramdin is in Suriname voor de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken (Cofcor) van de Caricom. De OAS is er als moederorganisatie van de landen op het westelijk halfrond. Ramdin zegt dat deze tweedaagse meeting in Paramaribo een dusdanige impact zal hebben op standpunten die in de Verenigde Naties, de OAS en andere wereldfora besproken zullen worden.

De Cofcor besprekingen vinden plaats onder leiding minister Winston Lackin. Hoewel deze landen het recht hebben een eigen standpunt in te nemen over wereldvraagstukken, is het volgens Ramdin nodig dat er een coördinatie plaatsvindt. De meest belangrijke vraagstukken op de Cofcor meeting zijn, veiligheid, economische ontwikkeling, politieke besluiten over klimaatverandering. Het gaat ook om de voorbereiding van vergaderingen op wereldniveau zoals de Klimaatconferentie in Rio (Brazilië) alsook de algemene vergadering van de OAS die in juni in Bolivia wordt gehouden.

Bilaterale vraagstukken
Er zijn ook bilaterale kwesties waar de Caricom gevraagd wordt een gezamenlijk standpunt in te nemen. Het gaat onder meer om de kwesties van de Malvinas eilanden die Argentinië en Engeland claimen en de Amerikaanse boycot van Cuba. Deze twee zaken waren hete hangijzers tijdens de Summit of the Americas in Colombia de vorige maand.

De sterkte van Caricom ligt volgens Ramdin niet in de individuele landen maar in het collectief dat zij vertegenwoordigen. Ramdin hoopt op consensus tussen de Caricom landen en vooral gezamenlijke standpunten als het gaat om veiligheid, geweld en criminaliteit georganiseerde misdaad en economische potentie en samenwerking en werkgelegenheid.

Millennium doelen
Voor wat betreft de Millennium ontwikkelingsdoelen, 12 jaar vastgelegd door de Verenigde Naties, zegt Ramdin dat niet alle landen, vooral in de Caricom die doelen hebben gehaald. Daarover moet een evaluatie worden gemaakt en worden nagegaan wat deze landen zelf of met hulp van buiten nog meer kunnen doen.

“Het heeft te maken met de uitgangspositie van landen en hoeveel aandacht zij daaraan hebben kunnen geven. Ik denk dat we in de komende periode veel aandacht moeten besteden aan een kritische evaluatie en op basis daarvan nagaan wat in de komende jaren nog gedaan kan worden aan vooral armoede bestrijding, de toegang tot onderwijs en het gebruik van technologie”, zegt Ramdin.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May