Onderministers zijn geen lid van de ministerraad
04 May 2012, 10:00
foto
Abigail Lie A Kwie en Mahinder Gopi zijn benoemd tot onderministers.


Suriname kent weer twee onderministers, Abigail Lie A Kwie (Openbare Werken) en Mahinder Gopi (Regionale Ontwikkeling). De onderminister is geen lid van de raad van ministers. Volgens de grondwet is een onderminister verantwoording verschuldigd aan de president.

De grondwet voorziet apart in de wettelijke verantwoordelijkheden van de onderminister. “Op een ministerie kunnen onderministers worden benoemd door de president, die in gevallen waarin de minister het nodig acht, en met inachtneming van diens aanwijzingen, in zijn plaats als minister kan optreden”, zegt ex-president en raadsadviseur Jules Wijdenbosch aan Starnieuws.

Geen vervanger minister
In de regeerperiode 1996-2000 was er wel sprake van onderministers. Minister Raymond Sapoen (Handel en Industrie) was tijdens de regering-Wijdenbosch onderminister van Onderwijs en Volksontwikkeling. Sapoen zegt dat een onderminister niet ‘onder’ de minister is, maar de persoon is een aparte regeringsfunctionaris. De onderminister is tot op zekere hoogte belast met beleidszaken op een ministerie. Afhankelijk van het gewicht aan beleidsmaatregelen op een ministerie wordt bepaald of deze functionaris nodig is.

Sapoen geeft aan dat het ook niet betekent dat de onderminister de minister vervangt bij diens afwezigheid. Daarvoor is er een minister ad interim. De grondwet zegt niet veel over de wettelijke verantwoordelijkheid van onderministers. Deze worden in de praktijk bepaald door de werkafspraken en de onderminister is verantwoording schuldig aan de president. Het salaris van de onderminister 1,5 maal dat van de directeur van een departement. Een departementsdirecteur heeft een basissalaris van SRD 8.222. Een onderminister krijgt een salaris van SRD 12.333 en een minister SRD 16.444.
Marvin Moesan
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May