EU en OAS veroordelen geweld tegen journalisten
03 May 2012, 23:00
foto


De Europese Unie (EU) roept alle staten op de veiligheid van journalisten te garanderen en hen in staat te stellen hun belangrijke rol bij de verslaglegging en het becommentariëren van gebeurtenissen op een onafhankelijke wijze, zonder angst voor geweld en wederzijdse beschuldigingen te vervullen.

Vrijheid van meningsuiting strekt zich ook uit tot het internet en andere media. De EU is sterk gekant tegen elke ongerechtvaardigde, onevenredige beperking tot de toegang tot of het gebruik van deze media.De verklaring van de EU komt ter gelegenheid van de internationale Dag van de Persvrijheid vandaag.

Catherine Ashton, de EU-hoge vertegenwoordiger benadrukt dat vrijheid van meningsuiting zoals neergelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de mens met zich meebrengt zonder inmenging ieders recht op een mening te koesteren en informatie en ideeën te zoeken, te ontvangen en te geven via alle media en ongeacht grenzen. De EU brengt hulde aan al degenen die vechten voor het respect van de vrijheid van meningsuiting en voor vrije, pluralistische pers en andere media.
Censuur en intimidatie van redacteuren, schrijvers, journalisten of bloggers zijn onaanvaardbaar, evenals het gebruik van geweld en door de staat geïnduceerde arrestaties van hen. De EU prijst het moedig werk van journalisten, die in vaak zeer moeilijke omstandigheden, nog steeds onafhankelijke informatie verstrekken.

Uiting schandalige intolerantie
Ook de secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), Jose Miguel Insulza, heeft regeringen en samenlevingen als geheel opgeroepen om het fundamenteel recht op vrije meningsuiting te respecteren en te streven naar meer rechtvaardige en democratische samenlevingen. De OAS-topman heeft het geweld tegen journalisten wereldwijd scherp veroordeeld. Hij noemt die aanvallen “een uiting van schandalige intolerantie die in tegenspraak zij met de principes van vrede en vrijheid die wij allen nastreven.” Insulza is bezorgd over de statistieken waaruit blijkt dat in de afgelopen jaren de persvrijheid wereldwijd is afgenomen.

Hij heeft dan ook alle sociale actoren, publieke en private, opgeroepen om te helpen een klimaat van respect voor de vrijheid van informatie en acceptatie van diversiteit en pluralisme te creëren. “In een democratie kan alles worden gezegd met respect en het besef dat anderen een andere gedachte hebben, die soms het tegenovergestelde is van een andere voorstander”, zegt Insulza.

Evenals de EU verwees ook de OAS-secretaris-generaal naar nieuwe vormen van informatieve interactie die door moderne communicatietechnologieën zijn gecreëerd. Ook deze media moeten de vrijheid krijgen om vrijelijk te opereren met volledige inzet en respect voor de mening van anderen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May