Vervangen ministers voldeden niet aan beleidsrollen
03 May 2012, 17:15
foto
Het nieuwe regeerteam dat vandaag is aangetreden. (Foto: Ramon Keijzer)


President Desi Bouterse heeft bij de beëdiging en reshuffling van zijn kabinet gezegd dat de ministers die zijn vervangen niet hebben voldaan aan de politieke beleidsrollen van de regering. Het gaat om beleid, vormgeving, de agendering en het functioneren als manager van een ministerie. Vijf ministers zijn bedankt geworden. Drie bewindslieden zijn op andere departementen geplaatst en er zijn twee onderministers bijgekomen.

Bouterse zegt dat de reshuffling niets te maken heeft met voor of tegen stemmen van de amnestiewet. Wel zijn er twee belangrijke uitgangspunten. Het in tact zijn van de coalitiepartijen, A Combinatie, Mega Combinatie en de Volks Alliantie, het politiek segment en daarnaast de periode van 1 jaar en 9 maanden die de regering achter de rug heeft. Het gaat om de kwaliteit van de regering.

Begon met begroting
Bouterse brengt enkele zaken in herinnering. Zo heeft hij eerder aangekondigd dat 2012 het jaar van actie zal zijn. Op de persconferentie, meteen na de beëdiging van de nieuwe ministers, heeft het staatshoofd aangegeven dat de evaluatie van het kabinet begon met de begroting voor dit dienstjaar.

Hij verwijst naar het vernietigende commentaar van de Staatsraad op de begroting van de ministeries. Als leider van de regering was hij genoodzaakt de begrotingen terug te nemen. “Wanneer de Staatsraad zulke zware kritieken uit, moet je mans genoeg zijn de begrotingen terug te nemen. Die hebben voor zeker 80 tot 85 procent moeten aanpassen”, zegt de president. Het was toen al vrij duidelijk voor Bouterse dat reshuffling onvermijdelijk was.

Voor wat het politieke deel betreft, stelt Bouterse dat gekeken is naar hoe sterk de coalitie nog is. Binnen de partijen die daar deel van uitmaken, hebben zich ontwikkelingen voorgedaan waardoor er geen zekerheid was op wie hij nog kon rekenen.

Binnen de Mega Combinatie hebben parlementariërs hun moederpartij de rug toegekeerd. Alleen de zetels van de Volks Alliantie zijn in tact gebleven.
Er zijn scheuringen ontstaan in Nieuw Suriname en de KTPI, die deel uitmaken van de Mega Combinatie. KTPI-voorzitter Willy Soemita en John Nasibdar van Nieuw Suriname waren ook aanwezig bij de beëdiging van de nieuwe ministers.

Beste team
Voor het kwalitatief deel is nationaal en internationaal lobbywerk verricht om de juiste vervangers te zoeken voor de ministers. Uiteindelijk zijn twee presidentiële commissies benoemd en een team samengesteld dat zich moest uitspreken over nieuwe kandidaten. Volgens Bouterse heeft het tijd politieke wil en durf gevergd eerst te evalueren, om daarna te komen tot een reshuffling. “De ministers die vervangen zijn, hebben niet aan de criteria voldaan, andere wel maar werd geadviseerd ze op een ander ministerie te laten functioneren”, deelt Bouterse mee.

De president zegt voor zichzelf een periode van vijf jaar te hebben uitgetrokken waarin de uiteindelijke doelen bereikt kunnen zijn. Zijn deskundigen hebben hem ervan verzekerd dat dit in drie jaar de job wel geklaard kan worden. Eigenlijk gaat hij uit van twee jaar, want het laatste is in het teken van de verkiezingen. Volgens de president is elk team dat wordt samengesteld het beste team. “Niemand komt met een team om te verliezen. Wanneer dat team dan niet goed functioneert, ga je evalueren en mensen vervangen”, benadrukt Bouterse.
            video.gif video
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May