Caricom moet verantwoord standpunten formuleren
03 May 2012, 12:15
foto
Secretaris-generaal van de Caricom, Irwin LaRocque en minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. (Foto: René Gompers)


Caribische leiders moeten verantwoorde internationale standpunten innemen. Deze oproep deden minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken en secretaris- generaal van de Caricom, ambassadeur Irwin LaRocque, bij de opening van de tweedaagse Cofcor-meeting in Paramaribo.

De Cofcor-meeting is een vergadering van ministers van Buitenlandse Zaken in de Caricom. Deze vergadering is de vijftiende. Suriname is nu voorzitter van de Cofcor, aangezien president Desi Bouterse de leiding heeft van de Caricom tot juni. De internationale standpunten die de regio moet innemen, hebben betrekking op onder andere vraagstukken zoals de veiligheid, natuur, milieu en klimaatverandering en ontwikkelingsvraagstukken zoals de invoering van een groene economie met de gestelde Millennium ontwikkelingsdoelen.

Inspelen veranderingen
LaRocque zei bij de opening vanmorgen in de Ballroom van Hotel Torarica dat de leiders van de Caricom niet voorbijgaan aan de veranderingen die zich afspelen in de regio. Veranderingen die te maken hebben met handel en economische vraagstukken. Verder nog menselijke en sociale aspecten en het mobiliseren van natuurlijke hulpbronnen.

Volgens de secretaris-generaal is het belangrijk dat de regio zich goed bewust is van internationale ontwikkelingen en trends om over deze vraagstukken een verantwoord standpunt in te nemen in andere internationale organen, zoals de G-20. President Desi Bouterse was onlangs naar Mexico. Dit land neemt in juni de hamer van G-20 over.

Eigen prioriteiten
Het coördineren van een gezamenlijk Caricom standpunt naar buiten toe is volgens Lackin en LaRocque niet makkelijk . De Caricom-landen hebben elk ook hun eigen prioriteiten. Daarnaast worden vanuit de grotere wereld verschillende ontwikkelingsprogramma’s losgelaten op de economieën van deze landen. Volgens de secretaris-generaal heeft de Caricom-gemeenschap gelukkig een goede trackrecord in de wereld. Hij riep de ministers op deze twee dagen zodanige discussies te voeren en besluiten te nemen die de Caricom-gemeenschap voordelen opleveren.

Lackin wees op de verschillende verantwoordelijkheden die de ministers hebben in regionale en internationale organen. Veranderingen in economieën en handelsbetrekkingen, maar ook veiligheid en milieu zullen belangrijke gespreksonderwerpen zijn. De Cofcor-voorzitter riep ook op zich bewust te zijn van de consequenties van de besluiten voor de regio. Hij vroeg om een proactieve benadering van zaken bij de discussies en een heroriëntatie waar nodig is. Evenwel vroeg Lackin de Caricom-ministers niet voorbij te gaan aan belangrijke doelen en voorwaarden die genomen zijn in het verdrag van Chaquaramas. De Cofcor-meeting wordt vrijdag afgesloten met een persconferentie waar de besluiten en standpunten bekendgemaakt zullen worden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May