Rechtvaardigheid en vertrouwen moeten terug op RGB
02 May 2012, 13:30
foto
Minister Ginmardo Kromosoeto


Rechtvaardigheid en vertrouwen zijn ingrediënten die dringend nodig zijn op het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB). Er dient transparantie te zijn. De burgers moeten weten wat ze moeten doen om aan grond te komen. Processen moeten veel sneller verlopen.

Ginmardo Kromosoeto, nu nog minister van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM), neemt donderdag het roer op RGB over. Hij zegt aan Starnieuws dat er organisatorisch veel gedaan moet worden voordat het echte werk op dit ministerie kan worden gedaan. Hij rekent vooral op de presidentiële commissie die op RGB al heel wat werk heeft verzet en in kaart heeft gebracht.

Geen achterdeur
De nieuwe bewindsman op RGB laat vooraf een waarschuwend geluid horen dat eenieder die voor wat voor zaken dan ook komt op het ministerie door de voordeur zal moeten gaan. “Ik zal niet de luxe hebben om mensen te ontvangen die stukken naar mij toebrengen om zo als dat gaat ‘zaken geregeld te krijgen’. Ik ben niet van plan daarmee chaos te creëren op het ministerie. Wat ik kan doen is ervoor te zorgen dat zaken voortvarend worden afgehandeld”, zegt Kromosoeto.

“Ik heb mij alvast georiënteerd in de beleidsgebieden van RGB”, deelt Kromosoeto mee. Hij noemt het een grote onrechtvaardigheid dat op de huidige website van het ministerie er aanvragers voorkomen voor grond en bebouwing die 4 en 5 keer zijn geregistreerd op de lijst. “Is dat rechtvaardig? Is het rechtvaardig dat mensen in de gemeenschap niet weten hoe ze aan grond moeten komen en waar ze grond moeten aanvragen? Die informatie ben ik nergens tegengekomen. Het is gewoon niet geplaatst. Vraag maar aan de doorsnee Surinamers hoe en waar die grond moeten aanvragen. Ze weten het gewoon niet. Dus denk ik dat er een aantal zaken gewoon gedaan moet worden om rechtvaardiging en vertrouwen in het ministerie terug te brengen”, zegt de bewindsman.

Transparantie
Kromosoeto valt sterk over het geheimhouden van belangrijke informatie voor de burgerij als het om grondzaken gaat. Hij kan zich moeilijk voorstellen dat een ministerie in een land in ontwikkeling gebruik maakt van zo een werkmethode. Als het aan hem ligt, zal vanaf de aanvraag tot het krijgen van grond gepubliceerd moeten worden. “We hebben op ATM gezien hoe goed dat heeft gewerkt voor werkvergunningen, het arbeidsregister, het kan geen geheim blijven. Over hoe het komt dat deze belangrijke informatie de burger is onthouden, wil Kromosoeto geen politieke uitspraak doen. “Ik denk dat het te maken heeft met prioriteiten. In elk geval is het mijn doel de burgers het gevoel te geven dat zij Surinamers zijn en recht hebben op een stukje grond”, zegt de minister.

De aanstaande minister van RGB, zegt dat niet vergeten moet worden dat dit ministerie nog twee belangrijke beleidsgebieden heeft, ruimtelijke ordening en bosbeheer. Als het aan hem ligt, moet er voor ruimtelijke ordening gewoon een voorop vastgesteld plan zijn aan welke eisen de inrichting van de verschillende gebieden, zoals woon en industrie moeten voldoen. Wat bosbeheer betreft, vindt Kromosoeto het jammer dat jachtopzieners niet genoeg aandacht krijgen, dan wanneer er wild en krapé-eieren in beslag worden genomen. “Zij hebben attributen en vooral goede infrastructuur nodig”, meent hij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May