Directoraat Milieu verhuist mee met Kromosoeto naar RGB
02 May 2012, 01:00
foto
Minister Ginmardo Kromosoeto


Het directoraat Milieu, van het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) gaat ook mee in de reshuffling van het kabinet Bouterse. Het wordt nu een directoraat van het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB). Dit betekent een werkverruiming voor minister Ginmardo Kromosoeto die het directoraat meeneemt naar RGB.

“De gesprekken hierover zijn in vergevorderd stadium en kan ik met zekerheid zeggen dat dit directoraat mee verhuist”, zegt Kromosoeto aan Starnieuws. Ook diverse milieu-instituten, zoals het Nimos, zullen meegaan met Kromosoeto. De naam van RGB wordt mogelijk ook veranderd. Op ATM zal minister Michael Miskin het roer overnemen. Hij vertrekt van Handel en Industrie.

Twee ministeries
Kromosoeto zegt dat als wordt gekeken naar de verschillende wetgeving en de verantwoordelijkheden over milieu, het ministerie van ATM én dat van RGB er mee te maken hebben. Als het gaat om carbon credit en klimaatverandering zijn beide ministeries nodig. Bij het afvaardigen van delegaties naar bijvoorbeeld klimaatvergaderingen in het buitenland wordt dat apart gedaan door de beide ministeries, aangevuld met deskundigen van Financiën en Buitenlandse Zaken. “Ik denk dat het technisch gezien belangrijk is de inspanningen die worden gepleegd bij elkaar te brengen.

Kromosoeto vindt overigens dat Suriname de milieu-rijkdommen nu in geld moet gaan omzetten. “We moeten die rijkdommen gaan cashen”, zegt de bewindsman. “We zijn rijk aan groen, van ons wordt gezegd dat we de longen van de aarde zijn, rijk aan een sterke biodiversiteit. Wij hebben veel te maken met klimaatverandering en moeten dat gaan ontwikkelen en de middelen daaruit aanwenden voor onze economie”, stelt de bewindsman.

Verantwoordelijkheid bedrijven
Kromosoeto wijst er op dat er momenteel ontwikkelingen, zoals de Europa-crisis, gaande zijn die ervoor zorgen dat de economische ontwikkeling van de rijke landen aan het afglijden is. Tegelijkertijd zijn er ontwikkelingen waarbij bedrijven een bijdrage leveren aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen van hun land. Die bedrijven hebben mechanismen en systemen ontwikkeld om de uitstoot te verminderen. “Suriname zal zijn deel aan dit proces gaan leveren”, meent de minister.

Eén van deze methoden die ontwikkeld zijn, is het Clean Development Mechanisme (CDM). Ondernemers en landen die systemen ontwikkelen om hun bedrijven duurzaam te draaien en daarmee een bijdrage leveren aan uitstoot vermindering, kunnen hiervoor en compensatie krijgen. Sinds in Suriname het CDM is ingesteld, is er slechts één project ontwikkeld dat aan de eisen voldoet. Echter heeft dit project nog niet de financiële waarde ervan kunnen opbrengen.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May