Bond Rosebel beijvert zich voor woningbouw
01 May 2012, 11:00
foto
Freddy Brug, voorzitter bond bij Rosebel Gold Mines


De bond bij Rosebel Gold Mines streeft ernaar om de werknemers te faciliteren door woningbouw. Samen met de leiding van het bedrijf en de Housing Authority worden de mogelijkheden hiervoor nagegaan. Dit zegt de voorzitter van de bond, Freddy Brug, in zijn 1 mei toespraak.

Brug benadrukt dat de ontwikkelingen in de goudsector goed zijn. Rosebel Gold Mines is nog steeds het vlaggenschip van Iamgold. De goudprijs is zeer hoog en het bedrijf maakt forse winsten. "Wij hebben recht op een betere beloning want wij Surinaamse arbeiders bij Rosebel zijn minder dan een kwart van het totale aantal werknemers van Iamgold in de hele wereld, maar de winst van Rosebel alleen is meer dan de totale winst van de overige zes goudbedrijven in de hele wereld", zegt Brug.

Risico's arbeiders
De vakbondsleider merkt op dat er arbeiders bij Rosebel werken die zelfs de 70-jarige leeftijd zijn gepasseerd, maar nog steeds moeten blijven werken omdat er geen voorzieningen voor hen zijn. De bond zoekt oplossingen voor deze werknemers. Er zijn ook onderhandelingen gaande voor het opzetten van een pensioenfonds. "Wij kunnen toch niet accepteren dat multinationals hier komen, veel geld verdienen, de bodem uitputten en uiteindelijk vertrekken met achterlating van uitgemelkte arbeiders die niet in staat zijn hun oude dag in alle rust en met het nodige genot door te brengen", voert Brug aan.

"Wrokomandey is er ook om te benadrukken dat de grootste risico's voor het lichaam door de arbeiders worden gedragen. De goudprijs is ruim 1600 US dollar per troy ounce tegenover de kosten van US$ 750", stelt de vakbondsleider. Hij vindt dat elke Suriname moet kunnen genieten van de potentie die het land biedt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May