Weg Tapuku in Marowijne wordt geasfalteerd
01 May 2012, 08:30
foto
Een delegatie oriënteert zich op de weg naar Tapuku in Marowijne.


De weg door het inheemse dorp Tapuku wordt ook meegenomen in het asfalteringsproject van Marowijne. Dit dorp krijgt een asfaltweg van 1300 meter vanaf de weg naar Erowarte. Dit traject zal voorzien worden van een drietal duikers. Daarnaast wordt nog eens een korte verbindingsweg van 200 meter naar de Marowijnerivier ook van een asfaltlaag voorzien.

Het bedrijf Tjongalanga is bezig met voorbereidende werkzaamheden voor de asfaltering van de weg naar het nabij gelegen dorp Erowarte. Dit besluit is naderhand genomen door het ministerie van Openbare Werken (OW). In verband hiermee heeft parlementslid Ramses Kajoeramari⁠ (Mega Combinatie/NDP) vergezeld van medewerkers van de afdeling Regio-Oost van dit departement zich plaatselijk georiënteerd.

Blij met besluit
De parlementarier verklaarde tegenover Starnieuws zeer erkentelijk te zijn dat de leiding van OW toch nog positief heeft gereageerd op het verzoek van hem en kapitein Frans Pierre van Tapuku. Kajoeramari zegt dat administratief per abuis Tapuku uit het asfalteringsproject viel, waardoor alleen de weg naar Erowarte geasfalteerd zou worden. Elvia Karsono coördinator OW van regio-Oost zegt dat na de oriëntatie en opname de wegconstructie bestekklaar zal worden gemaakt.

"Ik vind het prima dat de weg in ons dorp ook wordt geasfalteerd", zegt de 45-jarige dorpsbewoonster Pauline Scholsberg. Ze liet zich ontvallen het vreemd te vinden dat haar dorp uit de boot zou vallen. Scholsberg vertelt dat bij zware regens de weg deels onder water liep. Door de slechte wegsituatie deed de 's landsbus het dorp niet aan, waardoor de scholieren die in Albina de school bezoek te voet de afstand van ongeveer 5 kilometer moeten afleggen. Dorpshoofd Pierre zegt dat dorpelingen die elders woonachtig zijn, hebben aangegeven dat ze het voornemen hebben om terug keren als de weg verbeterd is. Het dorp beschikt ook niet over leidingwater en is slechts deels voorzien van elektriciteit.

Kajoeramari zegt dat zijn inspanningen moet gezien worden in het kader van het tot stand brengen van duurzame ontwikkeling in het district Marowijne en in het bijzonder de inheemse gemeenschappen. "Marowijne heeft potentie ⁠om tot verdere ontwikkeling te komen", verkondigt Kajoeramari overtuigend.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May