Lydia Ravenberg lid VN-Comité CESCR
30 Apr 2012, 14:15
foto
Lydia Ravenberg


Mensenrechten deskundige Lydia Ravenberg is gekozen als lid van het Comité Economische, Sociale en Culturele Rechten (CESCR) van de Verenigde Naties. De negen leden van het Comité werden gekozen op 26 april in New York. Het is de eerste keer dat Suriname of een Caricomland een kandidaat heeft voorgedragen om zitting te nemen in het VN-orgaan. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Dit VN-orgaan is belast met het monitoren van de uitvoering van het Internationaal Verdrag over economische, sociale en culturele rechten. Suriname is op 28 december 1978 toegetreden tot dit verdrag, dat intussen door 160 landen is geratificeerd. Het Comité bestaat uit 18 deskundigen die in hun persoonlijke capaciteit dienen voor een periode van vier jaar.

Achterstand wegwerken
Ravenberg heeft een lange staat van dienst op het gebied van mensenrechten. Zij is werkzaam als officier op het parket van de procureur generaal. Als juridisch adviseur heeft zij als deel van de nationale delegatie geparticipeerd in diverse vergaderingen met mensenrechtencomités in de VN en binnen het Inter-Amerikaans systeem voor mensenrechten.

De nieuw gekozen deskundige wacht een intensieve periode in het Comité mede vanwege het feit dat er de afgelopen jaren een enorme achterstand is ontstaan van de behandeling van nationale rapporteren die zijn ingediend bij het Comité. Er was een spannende verkiezingsstrijd omdat er ook een tegenkandidaat uit Costa Rica was.
Ravenberg en Margo Waterval, die als lid van het mensenrechtencomité is gekozen in 2010, kunnen beschouwd worden als de expertise die Suriname internationaal ter beschikking stelt op het gebied van mensenrechten. Buza zegt dat deze mijlpaal hiermee de weg opent voor andere Surinamers om ook in andere organen van de VN zitting te nemen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May