Ahmadali: Particuliere bijdrage mag, mits correct verantwoord
29 Apr 2012, 11:00
foto
Basharat Ahmadali, directeur decentralisatieprogramma van de regering.


Basharat Ahmadali, directeur van het decentralisatieprogramma, vindt dat districtscommissaris Jerry Miranda van Para bevoegd is een bijdrage te vragen aan ondernemers voor het onderhoud van de weg achter Zanderij. Volgens Ahmadali worden de veelheid van taken en bevoegdheden van een dc niet begrepen. De wetgever heeft veel ruimte overgelaten aan een dc om ordenend en handelend op te treden.

Ahmadali, die twintig jaar lang districtscommissaris is geweest, zegt aan Starnieuws dat de wet de dc verregaande bevoegdheden geeft om maatregelen te treffen. Voorwaarde hierbij is dat de functionaris kan verantwoorden waarom de maatregelen getroffen zijn. Er zijn richtlijnen gegeven door de ministers van Financiën en Regionale Ontwikkeling voor het voeren van een zelfstandig begrotings- en financieel beheer. In een handboek zijn de taken en bevoegdheden voor begroting en financieel beheer van de districten vastgelegd. Deze documenten zijn te vinden op de website www.decentralisatie.org van het decentralisatieprogramma.

Vergaande bevoegdheden
Getoetst aan de wettelijke regelingen, is er volgens Ahmadali niks aan de hand om een bijdrage te vragen aan ondernemers voor onderhoud van de weg. Hij wijst erop dat door het nemen van ordemaatregelen om onrust en ongeregeldheden dan wel escalatie van de calamiteit te voorkomen, passen binnen de bevoegdheden sfeer van de dc. Hij is volgens artikel 6 lid 2 van de Instructie Districtscommissarissen (S.B. 1990 No 34) verplicht zo nodig met gebruikmaking van de hem ten dienste staande middelen, de geëigende maatregelen te nemen, “doch hij zal er steeds naar dienen te streven onrust en ongeregeldheden door een tactvol beleid te voorkomen”.

In afwachting van eventuele opdrachten of maatregelen zijdens de minister van Justitie en Politie, aan wie hij moet rapporteren, zal de dc handelen naar bevind van zaken. Immers, de dc is ingevolge artikel 17 van de Instructie geroepen om erop toe te zien, dat de verbindingen te land en te water behoorlijk worden onderhouden. In het algemeen zal hij alles doen wat nuttig en nodig is met het oog op de bijzondere belangen van het district. Dit staat ook in de instructie voor de dc. In artikel 30 lid 1 van de Wet Regionale Organen staat: “De dc is bevoegd om op kosten van de overtreder te doen wegnemen, beletten, verrichten, of in de vorige toestand herstellen, hetgeen in strijd is met wettelijke regelingen, districtsverordeningen en bestuursbesluiten van de districtsraad.

Comptabiliteitswet niet van toepassing
Het verwijt van assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi dat de dc in strijd handelt met de comptabiliteitswet, is volgens Ahmadali niet juist. Deze wet geldt voor de centrale overheid en niet voor de gedecentraliseerde districtsoverheden Para, Wanica, Nickerie, Commewijne en Marowijne . De districtsfinanciën wordt beheerst door eigen comptabele voorschriften. De dc heeft het over ‘bijdrage’, gerelateerd aan herstel/onderhoud van een weg, en dat is niet hetzelfde als het heffen van tol, dan wel het innen van wegenbelastingen, die inderdaad slechts op basis van wettelijke grondslag mag plaatsvinden. De districtsraad beschikt wel over de bevoegdheid om bij districtsverordening ‘bestemmingsheffing’ in te voeren.

Ahmadali wijst erop dat door overleg te plegen met de doelgroep er een bepaald bedrag aan bijdrage overeen gekomen is of te wel een vrijwillige bijdrage over te laten aan de veroorzakers van de schade, en deze bijdrage te verantwoorden door storting in het districtsfonds tegen een behoorlijk bewijs van kwijting. Dit is in overeenstemming met het handboek.

Bij wet regelen
Om de kwestie van de bijdrage structureel te regelen is door het DLGP-projectbureau een concept-staatsbesluit ‘andere inkomsten van de districten’ voorbereid en de regering ter goedkeuring aangeboden. Het wachten is op presidentiële afkondiging. Hierin wordt bepaald, dat de financiële bijdragen in de vorm van donaties en subsidies van particulieren dan wel van nationale en internationale instellingen, bestemd ten algemene nutte dan wel voor de uitvoering van een bepaald project in het districtsfonds mogen worden gestort.

Tjin-A-Tsoi heeft gelijk wanneer hij stelt dat zaken goed bij wet geregeld moeten zijn, zegt Ahmadali.
Het zou goed zijn als de parlementariër zich zou kunnen beijveren, dat eindelijk de vanaf 2008 bij de regering ingediende Decentralisatiewetgeving door DNA www.starnieuws.com in behandeling wordt genomen.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May