Asabina: BEP heeft geen bewegingsruimte gekregen
28 Apr 2012, 19:00
foto
BEP-fractieleider Ronny Asabina


De Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) heeft maandenlang geklaagd over de stiefmoederlijke behandeling die ze heeft ondervonden binnen de coalitie. Op geen enkel gebied heeft deze partij de gelegenheid gekregen om beleid te maken. Op Volksgezondheid, waar Celcius Waterberg de leiding had, zijn maar liefst drie 'task forces' actief.

"Wij weten niet wat op het ministerie van Volksgezondheid gebeurt, althans wie daar het beleid moet maken. Raden van commissarissen en stichtingsbesturen van instituten die onder dit ministerie vallen, zijn nog niet vervangen, met uitzondering van Streekziekenhuis Nickerie", zegt de fractieleider van de BEP, Ronny Asabina aan Starnieuws.

Geen invulling
De BEP-topper zegt dat er geen invulling is gegeven aan directeursposten. Hij noemt het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, 's Lands Hospitaal, Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname, Regionale Gezondheidsdienst en Staatsziekenfonds. Aanvragen die liggen om mensen te benoemen op vacante directeursposten, zijn niet gehonoreerd.

Op dit ministerie zijn drie 'task forces' actief, die niet aan de vakminister rapporteren maar aan de vicepresident en de president. Het gaat om de commissie verzelfstandiging staatsziekenhuizen (februari 2011) onder leiding van Ronald Hooghart. Verder de commissie Ewald Refos, die de financiële doorlichting in de ziekenhuizen moet plegen en ook moet nagaan wat de overheid de ziekenhuizen schuldig is. De derde commissie is herstructurering gezondheidszorg (augustus 2011) die door de president is geinstalleerd en wordt voorgezeten door de Michael Sowma, de gewezen directeur van Sint Vincentius Ziekenhuis.

Agrarische ontwikkeling
De stiefmoederlijke behandeling heeft zich niet beperkt tot het ministerie van Volksgezondheid, meent Asabina. Onder het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij ressorteert het departement Agrarische Ontwikkeling Binnenland. Dit directoraat ligt op sterven na nood. Er wordt geen enkel aandacht aan dit directoraat besteed. Meermalen is dit directoraat onderwerp van gesprek geweest in het parlement. Het personeel is vanaf het aantreden van dit kabinet werkeloos, de mensen gaan aan het werk om in- en uit te tekenen.

"Tijdens de afgelopen begroting heeft de minister van LVV ondanks het feit dat wij herhaaldelijk hierop hebben aangedrongen geen enkel woord gerept over het directoraat. Hij is nu bezig met bezoekjes naar het binnenland voor het promoten van schooltuintjes, de directie, noch de staf en personeel worden hierbij betrokken. Het personeel heeft meermalen brieven gericht aan het parlement om aandacht te vragen voor hun situatie, alsook aan de president. Helaas tasten zij tot op de dag van vandaag in het duister en zitten met de handen in het haar. Onder meer is de rechtspositie van een belangrijk deel nog steeds niet geregeld", voert Asabina aan.

Systematisch uitgeschakeld
Terwijl alle coalitiepartners, Mega Combinatie, Volks Alliantie en A Combinatie hun diplomaten in het buitenland mochten handhaven en of invulling geven aan nieuwe posten, zijn juist de twee diplomaten van de BEP teruggeroepen. Asabina zegt dat de partij niet in de gelegenheid is gesteld om de toegewezen posten in te vullen, ondanks het feit dat voordrachten zijn gedaan.

"Dan praat ik niet eens over de ontheffing van twee onderdirecteuren en een directeur op het ministerie van Regionale Ontwikkeling en het feit dat wij niet de keuze hadden om uit eigen beweging invulling te geven aan de post van minister van Regionale Ontwikkeling", memoreert Asabina. Hij mekt op dat deze bejegening dan ook de aanleiding is geweest voor de achterban om te concluderen dat de BEP niet zichtbaar was in de regeercoalitie en zich ook afvroegen of de partij als een volwaardige partner kon worden aangemerkt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May