Moderne techniek om tuberculose uit te roeien
28 Apr 2012, 06:00
foto


Patiënten van wie nog niet zeker is of ze tuberculose hebben, hoeven niet meer onnodig opgenomen te worden. Dit is een van de grote voordelen van de nieuwe lab-apparatuur . “Met dit apparaat weten we de volgende dag al de uitslag. Vroeger werd een kweek ingezet die een paar weken duurde en waarvan het resultaat pas na een lange tijd kwam uit het buitenland”. Dit zei Sandra Hermelijn, microbioloog in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) vrijdag bij de officiële overdracht van laboratorium apparatuur.

Met de nieuwe apparaten kan aanwezigheid van tuberculose worden vastgesteld. Ook is met behulp van dit apparaat meteen duidelijk welke specifieke medicatie gebruikt moet worden voor de behandeling.
Volgens Marthelise Eersel, directeur van Volksgezondheid is tuberculose plotseling weer een groot probleem in Suriname, terwijl het in de jaren zeventig van de vorige eeuw deze ziekte reeds was uitgeroeid. Dit komt volgens Eersel vanwege de toename van hiv, omdat het gevaar bestaat dat deze huisgenoten of contactpersonen besmetten.

Weer uitroeien
Met behulp van middelen uit het Global Fund project is Volksgezondheid van plan tuberculose weer uit te roeien. Met de nieuwe machine is kan de behandeling effectief aangepakt worden. “We hopen dat deze equipement voor het hele land zal worden ingezet. De hele bevolking zal voordeel hebben van deze apparaten", zei Eersel.

Eric Commissie, coördinator van het Natonaal Tuberculose Programma, benadrukte het belang van vroege diagnostiek voor het verminderen van de morbiditeit, sterfte en overdracht van tuberculose. De nieuwe apparatuur moet dit helpen bewerkstelligen. In 2010 is begonnen met de campagne tegen tuberculose. Het afgelopen jaar zijn er minder gevallen geconstateerd, maar er hebben zich meer mensen aangemeld met klachten.
Uit het Global Fund zijn twee machines gekocht, waarvan een bij het Bureau Openbare Gezondheidszorg staat en de andere in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Het apparaat maakt gebruik van DNA techniek en kan ook gebruikt worden voor het onderzoek van andere bacteriën.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May