Suriname wil goede beurt maken bij ACP/EU vergadering
27 Apr 2012, 23:00
foto
De commissie ter voorbereiding van de ACP/EU vergadering in Paramaribo, tijdens een persconferentie vandaag.


Suriname doet er alles aan een zo goed mogelijk figuur te slaan wanneer in november dit jaar de ACP/EU conferentie in Paramaribo wordt gehouden. Een drie personen tellende technische commissie van de ACP/EU heeft de locaties bezocht en zal een positief rapport uitbrengen over de faciliteiten.

Voor een goede voorbereiding en organisatie is een parlementaire commissie van negen personen samengesteld. Vandaag heeft de commissie, die onder leiding staat van ACP/EU vaste vertegenwoordiger Rabin Parmessar, een persconferentie gehouden. Dit werd gedaan samen met de drie technische afgevaardigden van de ACP/EU. Zij hebben de afgelopen week een technische oriëntatie gepleegd over de capaciteit, de veiligheid en alle andere aspecten die de conferentie mogelijk moet maken.

Positief advies
Oliver Pinzi, die de delegatieleider is van de ACP/EU technische commissie, zegt tevreden te zijn met de bevindingen. Er is gekeken naar de accommodatiemogelijkheden in tien hotels, transportfaciliteiten en vooral de locatie waar de conferentie zal worden gehouden. Hiervoor is Hotel Torarica uitgekozen, dat het beste voldoet aan de eisen. “Er zijn nog wat zaken die organisatorisch in orde gemaakt moeten worden, maar er zijn geen onoverkomelijkheden”, zegt Pinzi. Torarica heeft intussen beloofd dat zij extra faciliteiten in orde laat maken om de ruim 500 bezoekers te herbergen.

Parmessar en Pinzi hebben aangegeven dat de technische commissie straks aan het bureau van de ACP/EU zal rapporteren over de logistieke mogelijkheden. Parmessar benadrukt dat de observatie geen politieke is geweest. De vraag of het politieke klimaat goed is als gevolg van de aangenomen amnestiewet, is niet aan de orde. Pinzi zegt dat wat hem betreft het advies van zijn technische commissie positief zal zijn naar de ACP/EU.

Belangrijke onderwerpen
Op de agenda van de meeting komen volgens Parmessar zaken voor die van groot belang zijn voor Suriname. Zo zal onder andere gesproken worden over de export van Surinaamse rijst en bananen naar de Afrikaanse, Caribische, Pacifische en Europese landen. Met de bezoekers van de conferentie zullen veldbezoeken gebracht worden naar Staatsolie en het bacovenbedrijf SBBS.

Staatsolie is volgens Pinzi een model in de wereld. Bijzonderheden zijn dat het gaat om een land in ontwikkeling, een staatsbedrijf waar in de meeste gevallen het slecht gaat met zulke bedrijven, maar niet in Suriname. Een andere bijzonderheid is dat het bedrijf floreert op eigen kracht en draait op kennis van lokale deskundigen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May