Openbare Werken stopt bouw uitbreiding Kwattamarkt
27 Apr 2012, 02:00
foto
Landbouwmarkt Kwatta


Het ministerie van Openbare Werken heeft de bouwwerkzaamheden op het terrein van de Kwattamarkt op 25 april per direct stopgezet. De markt werd uitgebreid om bijkans 400 nieuwe landbouwers in een verkoopstand onder te brengen.

Openbare Werken, die vroeger altijd de bouwwerkzaamheden heeft toegewezen, vindt nu dat het terrein waar de markt wordt gehouden niet op naam van de stichting is. Ook zou er geen bouwvergunning zijn verleend voor de uitbreiding.
”Wij weten nu dat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij dwarsligt. Wij gaan ons beraden en als het moet zullen we in actie komen”, zegt voorzitter Ewald Blankendal van stichting Kwattamarkt aan Starnieuws. Het terrein behoort aan LVV toe.

Tegenwerking
Blankendal zegt dat de bouw is stopgezet ondanks het feit dat de stichting alle ambtelijke stappen heeft ondernomen om het mogelijk te maken. Volgens hem wordt de stichting tegengewerkt door LVV. Hij legt uit dat de landbouwers al langer dan 30 jaar gebruik maken van het terrein te Kwatta. Dit terrein is aan hen toegewezen door LVV. Op het terrein werd tot 1984 veeteelt bedreven. Toen bleek dat daar niet veel van terechtkwam, verleende LVV toestemming voor de landbouwactiviteiten. “In 1986 hebben wij een stichting opgericht om zo rechtspersoonlijkheid te krijgen om de markt zelfstandig te ontwikkelen ”, zegt de stichtingsvoorzitter.

In 2000 heeft de stichting haar rechtspersoonlijkheid gekregen, zegt Blankendal. Vanaf toen zijn aanvragen gedaan bij het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer om het terrein over te schrijven op naam van de stichting. “Wij hebben nooit antwoord gekregen, brieven aan de leiding van het land en ministers zijn nooit beantwoord”, voert Blankendal aan.

Veel gedaan
“Wij zijn echter niet blijven stilzitten en hebben de markt uitgebreid, hallen bijgebouwd en zelfs een stuk terrein ernaast gekocht. Dat terrein is gemaakt tot parkeerplaats om zo te voorkomen dat de vele bezoekers op de woensdag en de zondag het verkeer belemmeren. Nu zijn er bijkans 400 landbouwers die een verzoek hebben gedaan voor een stand. De uitbreiding is nodig om die landbouwers in een stand te herbergen”, zegt Blankendal.

Volgens Blankendal heeft de districtscommissaris van Wanica en ook grondinspectie in 2001 goedkeuring gegeven om het terrein op naam te zetten van de stichting, maar is dat tegengewerkt door LVV. “We gaan dit niet zo laten. Al langer dan 30 jaar hebben we met toestemming van LVV het terrein beheerd. We hebben alles zelf opgebouwd en samen veel geld geïnvesteerd. De markt voorziet in een behoefte. Aan de ene kant voorzien we de gemeenschap van veilig voedsel en anderzijds hebben honderden landbouwers een bestaan. Nu worden we tegengewerkt door ons eigen ministerie”, meent Blankendal.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May