Fransen oriënteren zich op locatie ziekenhuis Albina
27 Apr 2012, 00:00
foto
Minister Celcius Waterberg geflankeerd AFD topman Philippe Orliange (links) en ambassadeur Joël Godeau oriënteren zich op de locatie waar het ziekenhuis moet verrijzen. (Foto: Isaak Poetisi)


Minister Celcius Waterberg (Volksgezondheid) oriënteerde zich samen met een Franse delegatie donderdag op de locatie waar het nieuwe ziekenhuis van Albina zal worden gebouwd. Vrijdag worden de besprekingen in Paramaribo gehouden met de Fransen, die de donor zijn van dit project.

Delegatieleider Philippe Orliange van de ontwikkelingsorganisatie AFD wilde zich ter plekke oriënteren. De Franse ambassadeur Joël Godeau maakte ook deel uit van het gezelschap. Het ziekenhuis komt zo'n drie kilometer buiten het centrum van Albina.

Vertraagd
Waterberg legt uit dat de geplande eerste steenlegging voor de bouw van het ziekenhuis begin dit jaar, is vertraagd. De bewindsman zegt dat dit aan een aantal factoren heeft gelegen. Zo was er een discussie met de Fransen over een ingediende werkbegroting door een aannemer, die meegedaan had aan de inschrijving, die ver boven de raming ligt.

Die aannemer had de voorkeur van de Fransen. Het argument was dat die aannemer garant stond voor het leveren van kwaliteitswerk. Bovendien wilde de donor de bouw van het ziekenhuis te Albina koppelen aan een verpleeghuis in Paramaribo. "En ik wil juist zaken gescheiden houden", benadrukt Waterberg.
Een punt van discussie was eveneens het incorporeren van het ziekenhuis in de bestaande RGD-poli. Het ministerie van Volksgezondheid ging echter ervan uit dat RGD slechts belast is met de primaire gezondheidszorg en geen ziekenhuiszorg. Daarna was er heel wat te doen om het vinden van een geschikte locatie. Nadat een gevonden was, bleek dat echter niet te voldoen. De te plegen investeringen aan het bouwklaar maken van het areaal zouden te hoog uitvallen.

De start van de bouw, hangt volgens Waterberg af van de Fransen. De bouw wordt uitgezet in drie delen: de algehele restauratie en aanpassing, opzetten van afdelingen van Volksgezondheid, en het ontbossen van het areaal en bouw van het nieuwe ziekenhuis.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May