Consentrecht afgeschaft op 20 producten
26 Apr 2012, 01:30
foto
Kleine winkeliers hebben moeite met de winstderving door de verlaging van goederen. Consentrecht op sardines is afgeschaft. (Foto: Raoul Lith)


Het consentrecht is op twintig producten, behorende tot de eerste levensbehoeften, officieel afgeschaft. Dat heeft de Deviezencommissie besloten, nadat de regering een lijst met goederen ingediend had. Dit besluit zal gelden tot 1 april 2013.

De regering zegt dat dit de bijdrage is die de overheid levert om de goederen omlaag te brengen. Het gaat om ongeveer 2%. Importeurs en de detailhandel dragen ook hun deel bij. De winkeliers hebben de meeste problemen tot nu toe met de verlaagde prijzen. Zij mogen maximaal 20% winst maken. Om deze goederen goedkoper te verkopen, moeten de winkeliers de helft van hun winst inleveren. Hier zijn de meeste winkeliers niet tevreden over. Vandaag wordt er verder gesproken met importeurs en een vertegenwoordiging van de winkeliers. De regering heeft ook een monitoringscommissie benoemd om snel te kunnen ingrijpen wanneer zaken mis gaan.

De goederen waarvoor geen consentrecht meer betaald hoeven te worden zijn: pindakaas, uien, bruine bonen, gele erwten, groene erwten, thee, tarwe meel, spijsolie, tomaten sardines, zout, tandpasta, toiletpapier, badzeep, knoflook, melkpoeder, rijst, wasmiddel in poedervorm, margarine en bruine suiker.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May