OAS geeft bijstand voor waarheidscommissie
25 Apr 2012, 18:30
foto


De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) zal technische en financiële bijstand verlenen om een werkbare en nationaal gedragen waarheids- en verzoeningscommissie in te stellen. Dit heeft secretaris-generaal José Miquel Insulza meegedeeld aan de Permanente Vertegenwoordiger van Suriname bij de OAS, Niermala Hindori-Badrising.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken deelt in een persbericht mee dat dinsdag een onderhoud was tussen Insulza en Hindori. Minister Winston Lackin had tijdens de 'summit of the Americas' in Cartagena een officieel verzoek voor assistentie gedaan aan de OAS. De secretaris-generaal gaf aan dat hij in de komende periode zich persoonlijk zal beijveren om "financiële middelen te mobiliseren om de technische en financiële assistentie voor het instellen van een waarheids- en verzoeningscommissie in Suriname mogelijk te maken".

Visie OAS
Tijdens de ontmoeting met de ambassadeur heeft de secretaris-generaal meegedeeld dat de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten een bepaalde visie heeft gereflecteerd over de amnestiewet. Dit representeert niet noodzakelijkerwijs dezelfde visie als die van de secretaris-generaal. Volgens Insulza is de grondslag van de visie de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten over de amnestiewet voornamelijk gestoeld op een bezorgdheid van mogelijke uitsluiting van bepaalde delicten over de naleving van de mensenrechtenverplichtingen van de staat.

Intussen heeft De Nationale Assemblee een commissie ingesteld ter voorbereiding van de initiatiefwet voor de instelling van de waarheids- en verzoeningscommissie. De OAS-topman heeft enkele concrete acties in het vooruitzicht gesteld. Er zal technische en financiële assistentie worden verleend. Het gaat om de wijze waarop en op basis van welke mechanismen een werkbare en nationaal gedragen waarheids- en verzoeningscommissie in het leven kan worden geroepen. Hierbij zal er worden geput uit de rijke ervaring van de OAS op het stuk van het instellen en bijstaan van soortgelijke commissies.

Tevreden over invulling
Buitenlandse Zaken meldt dat de OAS-topper erkent dat de instelling van een waarheids- en verzoeningscommissie in Suriname sinds 1998 aan de orde is. Hij sprak zijn tevredenheid uit over het feit dat Suriname nu invulling hieraan geeft. Hindori gaf een uiteenzetting over de beweegredenen van de instelling van de waarheids- en verzoeningscommissie. Benadrukt werd een veelomvattende en accurate waarheidsvinding van groot belang is voor het kunnen bewerkstelligen van eenheid en harmonie. Dit is nodig voor de sociale, economische en politieke ontwikkeling van het land.

Aangegeven werd dat Suriname na 30 jaar een andere realiteit heeft. De mogelijkheden voor ontwikkeling zijn volgens de ambassadeur immens. Er is een toekomstgerichte oriëntatie noodzakelijk. In gezamenlijk overleg tussen Suriname en de OAS zullen nadere acties worden ondernomen om invulling te geven aan de waarheids- en verzoeningscommissie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May