Infrastructuur Albina wordt aan flarden gereden
25 Apr 2012, 12:30
foto
Medewerkers SWM bezig met herstelwerkzaamheden. (Foto: Isaak Poetisi)


De huidige ontwikkelingen in Albina en omgeving, die voor de plaatselijke bewoners in positieve zin zou moeten uitpakken, schijnen juist voor ongemakken te zorgen. De zware trucks van de asfalteringsbedrijven Tjongalanga en van Dalian die af en aan rijden, oefenen een grote druk uit op de wegen, die hier niet voor zijn bestemd. De waterleidingbuizen op diverse plaatsen zijn beschadigd.

Tjongalanga is momenteel bezig met de asfaltering van de vier kilometer wegstrekking tussen Pierrekondre en Erowarte. Tot ontsteltenis van de bewoners worden de wegen ook bereden door grote trucks van Dalian, die in feite niets te zoeken hebben in het centrum van Albina. Door de overbelasting zijn er grote verzakken optreden. Het directe gevolg hiervan is dat de waterleidingbuizen van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) kapot gedrukt worden.

Ongerief
Sinds drie dagen moeten grote delen van Albina voor langere tijd leidingwater ontberen. Nadat de afgelopen twee dagen de hoofdleiding op twee plaatsen aan de Wilhelminaweg kapot ging, was het vanmorgen weer raak en wel bij het Marinbopark bij Marijkedorp. Arbeiders van de SWM werken met man en macht om de lekkage op te heffen.
Bij voortduring gaat de brug over het Anjoemarakanaal ook bezwijken.
De oprit is al flink beschadigd. Deze brug verbindt Albina, als hoofdplaats met de vier inheemse gemeenschappen: Marijkedorp, Pierrekonde. Tapuku en Erowarte. De bewoners vrezen het ergste indien deze brug bezwijkt.

Ressortraadslid Oscar Awense, die zich gistermiddag ook ter plaatse oriënteerde, zegt aan Starnieuws dat coördinatie ontbreekt vanuit de bestuursdienst bij de uitvoering van de werkzaamheden. Ook hij wijst erop dat zware trucks van voor enorme schade zorgen. "Er moet een duidelijk beleid komen anders hebben we in Albina meer beschadigde infrastructuur, dan er verbetering optreedt", zegt Awese.

Boos
Ruben Ravenberg, hoofd van de de SWM-vestiging Oost is fel gekant tegen de gang van zaken. "De SWM gaat een schadeclaim indienen tegen Openbare Werken en Tjongalanga",zegt Ravenberg. Hij stelt dat zijn medewerkers in Albina lange dagen maken om de ontstane situatie het hoofd te bieden.

Inmiddels heeft hij de aandacht gevraagd van Openbare Werken en Tjongalanga. Ravenberg laat weten dat de SWM vanaf januari dit jaar een schade lijdt van 45 procent van haar productiecapaciteit. Hij wijst erop dat het grootste deel van het distributienetwerk in Albina uit asbest bestaat.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May