Wet belagen aangenomen met algemene 32 stemmen
24 Apr 2012, 22:00
foto


In De Nationale Assemblee is de ontwerpwet belagen aangenomen met algemene 32 stemmen. Met deze wet is justitie in staat effectiever op te treden tegen personen die anderen belagen, molesteren of een inbreuk plegen op hun privacy. De wet is volgens het parlement belangrijk omdat in veel gevallen van molest eindigen in geweld tot zelfs moord. Aangifte van het latere slachtoffer heeft niet geholpen omdat belagen niet strafbaar was.

Bij de behandeling zijn verschillende vormen van belagen, in de persoonlijke sfeer, in het openbaar, achtervolgen, stalken en het ontvreemden van persoonlijke spullen en eigendommen besproken. Belagen is in de wet in uitgebreide vorm opgenomen. Het versturen van ongewenste sms’jes, e-mails en telefoontjes vallen ook onder belagen. Niet in alle gevallen en ook niet altijd is er sprake van een strafbaar delict. Maar het kan strafbaar worden wanneer bij herhaling het slachtoffer daar officieel aangifte van doet bij de politie.

Preventief karakter
De wet heeft een preventief karakter. Justitie en hulpverlenende instanties kunnen tijdig ingrijpen om zowel slachtoffer als dader te begeleiden of te assisteren. Een overtreder van de wet wordt eerst in kennis gesteld van de overtreding en welke maatregelen getroffen worden om verdere belaging te voorkomen. Instanties, ambtenaren zoals de politie die zijn belast met de opsporing krijgen en toezichthoudende taak op de naleving van de opgelegde maatregelen.

Na de aanname van de concept wet in het parlement heeft assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons de regering nadrukkelijk gevraagd er op toe te zien dat het niet alleen bij de aanname van de wet blijft, maar dat alle instanties die hiermee moeten werken daar goed nota van nemen. Naar de burgerij toe pleit Simons voor een duidelijke bewustwordingscampagne.

De wet is vooral in details behandeld door Chandrikapersad Santokhi (Nieuw Front/VHP). Hij heeft in het vorige kabinet het ontwerp ingediend bij het parlement. De laatste schorsing tijdens de behandeling van deze wet is dan ook gebruikt om de deskundigen van het ministerie van Justitie en Politie en ook minister Martin Misiedjan in contact te brengen met Santokhi. Hierdoor kon overleg worden gepleegd over enkele wijzigingen en zienswijze van de ex-minister.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May