Para wil bewustzijn verhogen met 'gele zakken project'
24 Apr 2012, 02:00
foto
Para is moe van alle vuil dat her en der in het district wordt gedumpt. (Foto: Burger Informatie Centrum Para)


Het commissariaat Para is het afgelopen weekend gestart met een project om het milieu in het district te verbeteren. In Para-zuid hebben dagjesmensen en jagers de gewoonte van gemaakt om vuil achteloos achter te laten of te deponeren in de waterwegen.

Districtscommissaris Jerry Miranda zegt aan Starnieuws dat de dagjesmensen zijn aangesproken en ze worden voorzien van gele vuilniszakken. "Op die manier moeten ze zorgen dat zij hun vuil opruimen. Die zakken met vuil kunnen ze bij het commissariaat op Onverwacht afgeven." Meredith Pique, hoofd van de Milieu- en Gezondheidsdienst op het commissariaat, vertelt dat het vuil dan in een rek tegenover het commissariaat op Onverwacht wordt gedeponeerd. Ook kan er een afspraak gemaakt worden met de de bestuursdienst die het vuil ophaalt. Ze geeft aan dat die zakken verkocht wordt voor SRD 0.50 per stuk

Inheemse dorpen ook betrokken
Pique legt uit dat met de start van dit project de zakken huis aan huis werden aangeboden aan de bevolking. In deze fase gaat het slechts om huisvuil. In later stadium volgt gescheiden vuilophaal. Het ligt in de bedoeling om de Inheemse dorpen Matta, Pikin Saron en Bigi Poika ook te betrekken in dit project. Districtsraadslid Harold Jubitana zegt dat afgelopen vrijdag begonnen is in Matta. Pique vertelt dat woensdag een aanvang wordt gemaakt in Bigi Poika. Dan worden de gele vuilniszakken geleverd aan de plaatselijke winkels, waar de bewoners deze kunnen betrekken.

Jubitana zegt dat het her en der dumpen van vuil door de dagjesmensen en jagers een doorn in het oog is van Paranen. "Plastieken borden, cups, petflessen en andere rotzooi worden zonder gewetenswroeging achter gelaten", betoogt hij. Evenals Pique stelt Jubitana dat dit project niet alleen bestemd is voor de bezoekers, maar ook om de Paranen bewust te maken van een schone woon- en leefomgeving. Pique geeft aan dat dit project ook al gestart is in het gebied Carolina, waarin de Inheemse dorpen Pierre Kondre, Redi Doti en Cassipora zijn.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May