Volkstelling moet afro-Surinamer correct registreren
23 Apr 2012, 17:30
foto
Rudi Botse van Broki/1 Juli Keti Koti


De etnische groep 'Surinamers van Afrikaanse afkomst' moet bij de komende volkstelling correct worden geregistreerd. Dit hebben de samenwerkende stichtingen voor Surinamers van Afrikaanse afkomst ‘Broki’ schriftelijk gevraagd aan het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS). Hiervoor hebben zij een ‘aanduiding amendement’ overgelegd met wetenschappelijke gegevens over deze ethische groep.


De stichtingen zeggen in een persbericht dat hun wetenschappelijke sectie de statische vastlegging al op lijn heeft gebracht en die makkelijk kan worden teruggevonden. In de gegevens is belangrijk dat de Surinamers van Afrikaanse afkomst een bewogen vestigingshistorie hebben gehad in Suriname.

Steeds opgesplitst
Vanuit de overleving van deze bevolkingsgroep is vastgesteld dat de heersers en beleidsmakers uit de slavernij en koloniale periode en ook daarna steeds in zijn geslaagd deze groep verzwakkend op te splitsen. Deze bevolkingsgroep is integraal afkomstig uit het zwarte continent. Echter is door de toegepaste 'opdelingspolitiek' de groepscohesie in tijdsverloop bijna volledig weggevallen.

Broki hanteert als definitie voor het begrip Afro-Surinamer, alle Surinamer die op grond van afstamming en afkomst, historisch, cultureel, sociaal, maatschappelijk, economische en of anderszins, tot deze etnische groep gerekend kunnen worden en zich conformeren tot deze bevolkingsgroep te behoren. Surinamers van Afrikaanse afkomst kunnen in 3 groepen worden opgedeeld. Het gaat om de Stadscreool, de Plantagecreool en de Boslandcreool, meer bekend als de Marron.

Groepen
Stadscreolen zijn afstammelingen (nazaten) van de tot slaaf gemaakte en in gevangenschap naar Suriname vervoerde Afrikanen, die veelal tijdens en na de slavenperiode in en rond de hoofdstad Paramaribo gevestigd waren.

Plantagecreolen zijn afstammelingen van de tot slaaf gemaakte en in gevangenschap naar Suriname vervoerde Afrikanen die veelal tijdens en na de slavenperiode op een van de plantages van het noordelijke, urbane kustgebied gevestigd waren.

Boslandcreolen zijn afstammelingen van de tot slaaf gemaakte en in gevangenschap naar Suriname vervoerde Afrikanen die aanvankelijk bestemd waren voor slavenarbeid naar het binnenland trokken om hun fundamentele vrijheid te bevestigen. Om te overleven hebben zij zich in het onbegaanbare achterland naar afkomst gehergroepeerd in diverse stammen aan de bovenloop van de Surinaamse rivieren.

Broki heeft de uitvoerders van de komende volkstelling voorzien van een aanvullend vragenformulier om de herkomst van personen duidelijker te kunnen vaststellen. Een correcte groepsaanduiding, zoals door Broki is onderbouwd, is volgens haar een fundamentele en doelbewuste stap in de richting van versterking van de groepssolidariteit.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May