Ruzie om miljarden nekken regering Nederland
21 Apr 2012, 14:30
foto
De Nederlandse premier Mark Rutte op de fiets, zoals hij de afgelopen zeven weken heen en weer fietste tussen zijn kantoor en de geheime onderhandelingen over bezuinigingen.


De verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer in Nederland zullen waarschijnlijk op zijn vroegst pas in september kunnen plaatsvinden. Tot die tijd zal Nederland geleid worden door een demissionair minderheidskabinet dat geen ingrijpende besluiten kan nemen.

Het is niet waarschijnlijk dat de Nederlandse politiek in de tussentijd overeenstemming zal kunnen bereiken over miljardenbezuinigingen die nodig zijn om het tekort op de staatsbegroting in 2013 tot onder de 3 procent van het bruto binnenlands product te houden. Die eis geldt voor alle landen die de euro als betaalmiddel voeren, en wordt door de Europese Commissie in Brussel in de gaten gehouden. Kan Nederland volgend jaar niet aan die 3-procentseis voldoen, dan moet het miljardenboetes betalen aan 'Brussel'.
Waarnemers verwachten grote onrust op de financiële markten, wanneer maandag de beurzen weer opengaan. Sinds de eurocrisis in 2009 uitbrak, zijn partijen op de financiële markten ongerust over de houdbaarheid van de euro; elke begrotingscrisis in een euroland leidt tot grote koersdalingen op de beurzen.

Onoverbrugbaar
Eerder op de dag werd bekend dat het Nederlandse minderheidskabinet van VVD en CDA, dat met gedoogsteun regeerde van de PVV van Geert Wilders, is gevallen. De verschillen van inzicht over grote noodzakelijke bezuinigingen, van in totaal rond de 15 miljard euro, bleken onoverbrugbaar. De drie partijen hebben de afgelopen zeven weken achter gesloten deuren hierover onderhandeld.

Na afloop van het klappen van de onderhandelingen, vanmiddag Nederlandse tijd, gaven de voormannen van het Christendemocratische CDA en de rechts-liberale VVD de schuld aan Geert Wilders van de rechts-extremistische PVV. Die zou op het laatste moment hebben geweigerd in te stemmen met een omvangrijk bezuinigingspakket. Wilders op zijn beurt zei dat hij onmogelijk kon instemmen met bezuinigingen die volgens hem vooral de ouderen onevenredig hard zou treffen. Hij trok zijn gedoogsteun in. Daarmee is het kabinet zijn meerderheid kwijt.

Het kabinet-Rutte heeft formeel zijn ontslag nog niet ingediend bij Koningin Beatrix. Waarschijnlijk zal dat maandag gebeuren.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May