Nederlands kabinet gevallen
21 Apr 2012, 12:30
foto
De Nederlandse premier Rutte tijdens een persconferentie vandaag.


Het Nederlandse kabinet is vanmiddag gevallen. De onderhandelingen die dagenlang gaande waren, zijn mislukt. Geert Wilders van de PVV heeft vandaag de vergadering verlaten en zal dit kabinet niet meer gedogen. Premier Mark Rutte zegt in een persconferentie dat nieuwe verkiezingen voor de hand liggen. Hij heeft koningin Beatrix al geïnformeerd over de crisis.

Wilders zei dat zijn partij niet mee kan gaan met de maatregelen die op tafel lagen. De bezuinigingen zijn volgens hem funest. Wilders vindt dat dit pakket de economische groei zou schaden. Hierdoor zou de koopkracht dalen en de werkloosheid omhoog schieten. Hij heeft de stekker uitgetrokken. Voor hem is de breuk met CDA en VVD definitief. Wilders stuurt het aan op nieuwe verkiezingen.

Rutte vindt dat het Wilders ontbrak aan politieke wil. "Daarom staan we nu met lege handen." Hij hoopt dat de Tweede Kamer met hervormingen komt. De Nederlandse premier verwijt Wilders van "ontbreken van politieke wil". Rutte merkte op een persconferentie op dat als partijen elkaar niet meer kunnen vinden dat het "dan ophoudt".
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May