Rechteroever Commewijne nu beter bereikbaar
21 Apr 2012, 06:30
foto
Minister Hendrik Setrowidjojo neemt de verbrede weg officieel in gebruik aan de rechteroever van de Commewijnerivier. (Foto: Raoul Lith)


Om naar Rust en Werk te gaan, is het niet meer nodig om de rivierkerende dam van Johanna Margaretha te gebruiken. De 3.7 kilometer lange weg van een halve meter is verbreed naar twee en halve meter. Deze weg is vrijdag officieel opgeleverd. De rechteroever van de Commewijnerivier is nu beter bereikbaar.

Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur die beleidsadviseur is van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) stelde dat met de aanleg van deze weg de waarde van de percelen in dit gebied is verhoogd. Het is de bedoeling dat ook de landbouwproductie opgevoerd wordt.

Aanpak binnenwegen
“De nieuwe infrastructuur is belangrijk voor de productie in het gebied. De weg is vooral voor de logistiek van onze producten nodig", benadrukte Somohardjo. Het starsein is gegeven om de binnenwegen van totaal 10.35 km op de plantage Kronenburg, Reinberk, Shaapstede en Goede Vriendschap te verbeteren.

LVV houdt zich bezig met dit project om zo de weg vrij te maken voor opkopers van producten om ook naar deze buurt te komen en spullen af te nemen. “If yu no mang seri, na du no du”, benadrukte Somohardjo. Momenteel zijn de producenten nog afhankelijk van de SMS-boot, die twee keer in de week langskomt. Het ligt in de bedoeling ook een brug van Domburg naar Laarwijk te bouwen.

Ontwikkeling
De waarnemend districtscommissaris van Commewijne, Theo Sondrejoe, feliciteerde namens de regering, de bevolking met dit project. Volgens hem zijn de wegen 'de weg' tot ontwikkeling.
Minister van LVV, Hendrik Setrowidjojo, die van Kronenburg afkomstig is, is blij met de rehabilitatie van de binnenwegen. “Het is een stap verder richting herstel en ontwikkeling van deze gebieden”, hield hij de aanwezigen voor.

Er zal ook een schooltuin in Kronenburg aangelegd worden om de leerlingen te stimuleren om aan landbouw te doen. De minister overhandigde voor de symbolische start van dit project groenteplantjes, bacoven en tuingereedschap aan het waarnemend hoofd van de OS Kronenburg.

Studie
LVV is bezig met het ontwikkelen van een project waarbij de oeververbinding, bruggen en sluizen op de weg tussen Kronenburg en Bakkie (Reinsdorp) aangepakt zullen worden. Deze haalbaarheidsstudie moet dit jaar af zijn.

Volgens Setrowidjojo zal ook de sleepdam te Johanna Margaretha spoedig gerehabiliteerd worden zodat de vissers hun boten veilig over de dam kunnen trekken. Er zijn ongeveer 45 beroepsvissers die gebruik maken van de dam. Deze wordt ook gebruikt door veel toeristen om naar Matapica te gaan om schilpadden te zien. Setrowidjojo sprak de hoop uit dat er van de gelegenheid goed gebruik gemaakt zal worden om de ontwikkeling van Commewijne voort te stuwen. De projecten worden gefinancierd uit de begroting van LVV.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May