Caricom vraagt G-20 aandacht voor kleine economieën
21 Apr 2012, 11:30
foto
President Desi Bouterse op het World Economic Forum in Mexico. (Foto: Kabinet president)


Caricom-voorzitter Desi Bouterse heeft er bij de Mexicaanse president Felipe Calderón gepleit voor dat de G-20 landen op een andere manier kleine economieën in de regio moeten waarderen. Een aangepast systeem zal volgens de Caricom voorkomen dat sommige landen niet meer in aanmerking komen voor technische en financiële steun van rijke landen.

Mexico wordt binnenkort de voorzitter van deze organisatie. Het is ook de eerste keer dat een Latijns-Amerikaans land de leiding zal hebben van G-20. De Caribische landen die samen met Mexico in andere samenwerkingsverbanden zitten, zoals Unasur, willen dit land als hun pleitbezorger aanwijzen in G-20. Bouterse heeft de afgelopen dagen hierover gesprekken gevoerd met Calderón. Dit gebeurde tijdens het World Economic Forum over Latijns-Amerika, dat gehouden werd in Mexico. Bouterse, minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken, Henk Naarendorp, voorzitter van het Suriname Business Forum en de Kamer van Koophandel en Fabrieken en Michel Kerpens waren ook aanwezig op het forum.

Veranderde status
Kerpens legt uit dat in de wereld er een verouderd systeem is bij internationale instituten zoals het International Monetaire Fonds (IMF) om landen in hun economische groei te waarderen. Zo is Suriname in de wereld geklommen van een ‘low income country’, naar een ‘middle income country’.

Het land zou dan niet meer voor alle technische en financiële ondersteuning in aanmerking kunnen komen. “We zijn natuurlijk trots dat we groeien en het in de wereld wordt opgemerkt. We hebben dit schouderklopje genomen maar meteen ook aangegeven dat er en reëel situatie is die bij de opwaardering niet wordt meegenomen”, stelt Bouterse.

Hulp nodig
Kerpens zegt dat in het oude systeem gekeken wordt naar de macro-economische groei van een land, het nationaal inkomen, de buitenlandse schuld en de kredietwaardigheid van het land. Suriname doet het op al die fronten goed. Zelfs tot verbazing van het buitenland. Bouterse heeft op vragen van collega’s in Mexico moeten uitleggen hoe dat zo is gekomen. Maar er zijn andere reële zaken, zoals huisvesting, onderwijs, volksgezondheid die nog altijd ondersteund moeten worden met hulp van buiten die we best kunnen gebruiken”, leggen Bouterse en Kerpens uit.

“Je kan ons niet straffen omdat we ons huiswerk hebben gedaan om macro-economische stabiliteit te bereiken. Naast de oude manier van waarderen moet er ook rekening gehouden worden met de kwetsbaarheid van landen. Wij vragen dus dat wordt nagegaan wat de werkelijke stand van zaken is en wat het land nodig heeft om juist wat bereikt is voor die groei te kunnen behouden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May