Lackin: OAS heeft hulp toegezegd bij waarheidsvinding
21 Apr 2012, 00:00
foto
President Desi Bouterse en de secretaris generaal van de OAS José Miquel Insulza, schudden elkaar de hand in Cartagena. (Foto: kabinet president)


Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken bevestigt nogmaals dat de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) assistentie heeft beloofd bij het opzetten van een waarheidscommissie in Suriname. De Buza-minister praat niet over een schriftelijke maar mondelinge toezegging van de OAS. De schriftelijke bevestiging moet nog formeel gedaan worden.

Met die toezegging is Lackin naar Suriname teruggekeerd nadat hij de vorige week schriftelijk het verzoek heeft gedaan aan de OAS. “Wat nu te doen valt is dat ik met de voorzitter van De Nationale Assemblee voorbereidingen moet treffen voor een missie van de OAS naar Suriname”, zegt Lackin.

Kritiek blijft
Parlementariër Chandrikapersad Santhokhi (Nieuw Front/VHP) heeft eerder op gewezen dat de OAS nimmer een schriftelijke toezegging heeft gedaan voor assistentie bij het opzetten van een waarheidscommissie. Volgens hem is het Lackin die steeds zegt dat OAS haar medewerking zal verlenen. Santhokhi, verwijst juist naar officiële verklaringen van de Inter-Amerikaanse commissie voor de Rechten van de Mens en die van de VN hoge commissaris Navi Pillay waarin die oproepen tot intrekking van de amnestiewet en een normale voortgang van het 8 december strafproces. Ook de internationale mensenrechten organisaties Human Rights Watch en Amnesty International hebben een soortgelijke verklaring uitgegeven.

Intussen heeft De Nationale Assemblee zich in huishoudelijk verband al gebogen over de indiening van een initiatiefwet waarheidscommissie. De Nieuw Front oppositie in het parlement heeft zich na met de nabestaanden van de 8 december slachtoffers gesproken te hebben, zich gedistantieerd van deze parlementaire actie en zal ook niet deelnemen aan de beraadslagingen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May