Bouterse niet in paniek door schijnbeweging Nederland
20 Apr 2012, 17:00
foto
President Desi Bouterse en zijn echtgenote Ingrid Waldring bij aankomst in Cartagena, Colombia. (Foto: kabinet president)


Politiek Den Haag in Nederland “kan het krijgen zoals ze het wil. Suriname, tenminste mijn regering,raakt niet in paniek van de schijnbewegingen van Nederland”, zegt president Desi Bouterse in een reactie op de acties van Nederland na de aanname van de amnestiewet in De Nationale Assemblee.

Bouterse heeft een duidelijke boodschap voor Nederland. “Laat ze wat ze allemaal doen en zeggen in een diplomatieke nota zetten, dan krijgen ze een diplomatiek antwoord terug. Met Nederland communiceer ik niet via de kranten”, zei Bouterse vandaag op een persconferentie.

Boycot
Nadat in het parlement de amnestiewet werd aangenomen en de volgende dag werd afgekondigd, is vanuit Nederland felle kritiek geleverd. De Nederlandse ambassadeur Aart Jacobi werd teruggeroepen en komt voorlopig niet terug. Nederland bevroor ook 20 miljoen restant ‘ontwikkelingsgelden’ en overweegt nog andere sancties tegen Suriname, zoals een internationale boycot.

Bouterse drijft zelfs de spot met Nederland. “20 miljoen euro, is niet eens het geld dat we nodig hebben voor de brug die we hier willen bouwen, we hebben ze nooit om 20 miljoen euro gevraagd”, zegt hij.

Andere taal
Het staatshoofd merkt op dat zijn regering een andere taal spreekt en niet die van Nederland. Volgens Bouterse is in deze regeerperiode geld gespaard, “de macro economische situatie ziet er goed uit en de economie draait lekker. Dus de dingen van Nederland hebben geen enkel effect op Suriname. Misschien op de nieuwe politieke partij van de Choennie's en stagiaires”, zegt Bouterse, doelende op pater Karel Choennie van de rooms-katholieke kerk.

Volgens Bouterse is Suriname niet in oorlog met Nederland. Het terugroepen van de Nederlandse ambassadeur naar Den Haag, vindt hij niet erg. “Als er een andere ambassadeur komt zal dat ook geen probleem zijn voor Suriname. We zijn altijd tolerant naar Nederland. Ze mogen zelf drie ambassadeurs hier als ze dat willen, ze krijgen toestemming. Als ze nou gaan of blijven in Suriname, klap ik in mijn handen. Wanneer je aan tafel zit met president Calderon (de Mexicaanse president …red ) is dat veel belangrijker”, zegt Bouterse. Hij maakt zich niet druk om Nederland.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May