Suriname deelt in 8 miljoen euro klimaatverandering
20 Apr 2012, 08:30
foto


Suriname is samen met andere Caribische landen in aanmerking gekomen voor een 8 miljoen euro regionaal fonds voor het uitvoeren van projecten over klimaatverandering. Het geld is beschikbaar gesteld door het technische en financieel instituut van de Europese Unie. Die heeft een studieplan van de Caribbean Community Climate Change Centre (5-C) goedgekeurd.

De 5-C is de officiële counterpart van het internationaal klimaatpanel van de Verenigde Naties. Daar worden studies en onderzoekingen gedaan naar klimaatverandering in de regio en welke landen op welke manier bedreigd worden. Dit Caribische forum heeft namens de Caribische landen een vertegenwoordigende stem op internationale klimaatconferenties.

Vier projecten
Hoeveel het bedrag is dat Suriname uit de 8 miljoen euro krijgt, zal worden vastgesteld nadat duidelijk is wat de projecten zullen kosten. Er zijn vier projecten geselecteerd. Het gaat om het assistentie voor het afronden van het nationaal klimaatactieplan voor klimaatverandering, het plaatsen van meetinstrumenten op hydrolyse en meteorologische stations, assistentie bij het ontwikkelen van plannen voor REDD-Plus (een mechanisme voor duurzaam bosbeheer) en het ontwikkelen van modellen om effecten van klimaatverandering vast te stellen.

De vier projecten zijn afgestemd met de instanties die bezig zijn met de uitvoering daarvan. Zo is de Anton de Kom Universiteit van Suriname en het ministerie van Openbare Werken bezig met het plaatsen van de meetinstrumenten. Minister Ginmardo Kromosoetoe van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) heeft voor dit project een samenwerkingsovereenkomst getekend met directeur Ulrich Trotz van CCCCC. Suriname zit ook in het bestuur van de 5-C wordt vertegenwoordigd door Mariska Riedewald van het directoraat Milieu van ATM.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May