Rel tussen Spanje en Argentinië na nationalisatie
19 Apr 2012, 02:00
foto


De nationalisatie door de Argentijnse regering van een energiebedrijf, lijkt uit te lopen op een handelsoorlog met Spanje en grote diplomatieke onenigheid tussen beide landen.

De Argentijnse president Christina Fernández de Kirchner is van plan het energiebedrijf YPF te nationaliseren. Het Spaanse Repsol is voor 57,4 procent mede-eigenaar van het bedrijf, en zou dit dus gedwongen moeten verkopen aan de Argentijnse staat tegen een waarschijnlijk te lage prijs. De Spaanse regering heeft woedend gereageerd op de aangekondigde onteigening en dreigt met handelssancties.

Woedend
Repsol nam in 1999 een aandeel van bijna 60 procent in YPF over van de Argentijnse staat. Volgens Kirchner produceert YPF niet genoeg om het land van energie te voorzien, en investeert Repsol niet genoeg in YPF om de toekomstige energievoorziening in Argentinië veilig te stellen.

De Spaanse minister van Industrie, José Manuel Soria, repte van een 'vijandige actie' tegen Spanje. De komende dagen besluit de Spaanse regering welke strafmaatregelen ze zullen instellen. Ook de Spaanse premier, Mariano Rajoy heeft woedend gereageerd.

De Spaanse top van YPF noemt de actie van Kirchner 'illegaal'.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May