Amerika blijft macht houden in Wereldbank
19 Apr 2012, 10:00
foto
Jim Yong Kim


Hoewel de economische macht in de wereld snel aan het verschuiven is - van de oude machten Europa en de Verenigde Staten, naar nieuwe groeikernen als Brazilië, China, Indonesië en India - blijft de hoogste man van de Wereldbank een Amerikaan. Deze week werd de Amerikaanse arts Jim Yong Kim benoemd tot de nieuwe president van de Wereldbank.

Jim Yong Kim werd geboren in Zuid-Korea in 1959. Hij emigreerde naar de VS met zijn familie toen hij vijf jaar oud was. President Obama schoof Kim een paar weken geleden naar voren als zijn kandidaat voor de hoogste post bij de Wereldbank. Er deden ook een Nigeriaanse en een Colombiaan mee aan de verkiezing, maar die haalden het niet.

Geld bepalende factor
Bij de Wereldbank wordt de stemverhouding bepaald door geld: landen die veel geld verstrekken aan de bank hebben een zwaardere stem dan landen die minder geld verstrekken of juist geld lenen. Daardoor hebben de Westerse landen volgens critici nog steeds de meeste macht bij de bank, terwijl hun belang in de wereld allang is geslonken, ten gunste van opkomende machten als China en Brazilië.

Critici zeggen dat het door de dominantie van de Westerse landen onmogelijk is voor kandidaten uit ontwikkelingslanden om door te dringen tot de hoogste positie binnen de Wereldbank.

Suriname
De Wereldbank verstrekt kredieten aan ontwikkelingslanden en is een belangrijke financier van grote ontwikkelingsprojecten. In Suriname speelde de bank de afgelopen jaren geen grote, actieve rol, maar er wordt gewerkt aan intensivering van de relatie. In november 2011 bezochten afgevaardigden van de Wereldbank president Desi Bouterse om te praten over manieren waarop de bank nauwer betrokken kan worden bij de ontwikkeling van Suriname.

Kim heeft veel ervaring met werken in ontwikkelingslanden. Hij is medeoprichter van de non-gouvernementele organisatie Partners in Health, die gezondheidszorg biedt aan armen in twaalf landen. Kim hielp bij het ontwikkelen van programma's voor de bestrijding van Aids en tuberculose in ontwikkelingslanden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May