Hemofilie behandeling in de lift door centrum
17 Apr 2012, 16:00
foto
Oefeningen die gedaan worden bij de behandeling van hemofilie-patiënten. (Foto: Raoul Lith)


Meer bekendheid, goede medicatie en betere begeleiding en behandeling voor hemofiliepatiënten zijn enkele van de doelen van het Hemofilie Centrum Suriname. Hemofilie is een aangeboren, erfelijke bloedstollingsafwijking. Vandaag is een behandelcentrum geopend in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Er zijn verschillende soorten van hemofilie die schadelijke gevolgen kunnen hebben op de patiënten. Deze ziekte wordt door de geringe bekendheid bij de samenleving en de artsen vaak genoeg niet, of te laat ontdekt. Met de opening van dit centrum is een betere toekomst voor hemofilie patiënten in vooruitzicht.

Gevolgen
Deze ziekte heeft door een tekort aan stollingsfactoren in het bloed het gevolg dat wondjes bij patiënten langer blijven doorbloeden. Ook krijgt de patiënt spontane bloedingen die moeilijk te stoppen zijn. Goede medicatie helpt bij het stoppen van deze bloedingen. Bij het niet, of te laat ontdekken van de ziekte, kan verlamming, of ernstige lichamelijke afwijking en zelfs de dood tot gevolg hebben.

Voorzitter van de Surinaamse Stichting voor Hemofilie Patiënten, John Tjon Tjin Joe, kampt ook met deze ziekte. Bij hem is de ziekte tijdig ontdekt, en leeft hij nu zonder afwijkingen of problemen. De goede begeleiding en medicatie heeft hij in Nederland genoten.

Bij met centrum
“Suriname is een klein land maar toch moeten een goede begeleiding kunnen krijgen”, zegt hij. Tjon Tjin Joe vindt het jammer dat patiënten door deze ziekte invalide raken, of door slechte medicatie komen te overlijden.

Met de komst van dit centrum zullen deze problemen opgelost zijn en kan de gemeenschap beter geïnformeerd raken over deze ziekte, meent Tjon Tjin Joe. Het Hemofilie Behandel Centrum is voor eenieder toegankelijk. Het centrum is gerealiseerd door projecten van de stichting samen met Nederlandse artsen, donoren en het Academisch Ziekenhuis.

Julio Irokromo
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May