Forensisch Zorg kampt met personeelstekort
16 Apr 2012, 19:30
foto
Wnd directeur Justitie en Politie Inez Huijzen-Sedney (rechts), onderdirecteur financieel beheer Rashida Moesaheb en onderdirecteur Delinquentenzorg Edward Belfort. (Foto: Raoul Lith)


De Forensisch Maatschappelijke Zorg heeft in zestig jaar veel gedaan om gedetineerden te helpen om hun draai te vinden in de maatschappij. Bij de viering van het 60-jarig bestaan vandaag, werd stilgestaan bij het belang van resocialisatie. De dienst heeft nu slechts negen maatschappelijk werkers. Volgens Edward Belfort, waarnemend onderdirecteur Delinquentenzorg kan optimaal gewerkt worden met 25 maatschappelijk werkers.

De Forensisch Maatschappelijke Zorg (Justitie & Politie) begeleidt gedetineerden en bereidt hen voor om weer opgenomen te worden in de maatschappij. Er worden ook gesprekken gevoerd met de gedetineerden en hun familie. Volgens Ines Huijzen-Sedney, waarnemend directeur van het ministerie, heeft de dienst zijn nut in de afgelopen 60 jaar zeker bewezen. “Was de dienst er niet, dan had je dat mensen vaker terug zouden komen in de gevangenis”, zegt Huijzen.

Betere begeleiding
De dienst probeert zoveel mogelijk alle gedetineerden te helpen, maar kampt met onderbezetting. Dit team doet de begeleiding van gedetineerden in Paramaribo en alle overige districten. Belfort zegt dat het prioriteit is om het team te verruimen naar 25 begeleiders. Hierdoor moet de druk wat minder worden en kunnen er meer gedetineerden begeleid worden.

Belfort merkt op dat de hulp van de gemeenschap ook nodig is om de gedetineerde een tweede kans te geven. Het is gebleken dat de gevangenen na vrijlating, moeilijk worden geaccepteerd in de samenleving. “Als de samenleving meewerkt aan het accepteren van deze burgers, en in dienst neemt, kan de ex-gedetineerde zijn draai terugvinden in de maatschappij, en niet terugvallen”, meent Belfort. Ook de faciliteiten moeten verbeteren, waardoor de dienst beter kan functioneren.

Julio Irokromo
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May