Column: Politieke Borrelpraat (PBR) deel 93
15 Apr 2012, 22:00
foto
De SLM is winnaar geworden in de bedrijvenklasse van de 48ste Avondvierdaagse. (Foto: Ramon Keijzer)


“Heren, proost. Wat een week, wat een week, eerst een mars in stilte en daarna vier avonden de mars allesbehalve in stilte.”
“Ook waren er verschillen qua afgelegde afstand, gemiddelde leeftijd en opgekomen aantallen tussen die twee marsen.”
“Oen lob ding marsen ini a kondre dies.”
“Moro mars dè, zoals parademars, triomfmars, dagmars, afstandmars, stormmars, dodenmars, feestmars, kraaienmars, ganzenmars, opmars, treurmars, feestmars, defileermars, krijgsmars, thuismars, nachtmars, frontmars, allemaal bestaan.”
“Wat? Als Frontmars bestaat, dan moet Baasmars ook bestaan.”
“Die schreeuwers overzee zouden de woorddelen eerder van plaats verwisselen.”
“Nou, die meelopers en stil-lopers van hier ook.”
“Het zijn geen meelopers, het zijn gerespecteerde burgers van dit land, die zich terecht zorgen maken om de rechtstaat in dit land.”
“Wel een beetje laat daarvoor.”
“Ik maak me zorgen dat geestelijken in het openbaar op de politieke toer gaan.”
“Is echt niet iets van vandaag.”
“Die Koennie-pater begint al aardig volgens his masters voice te praten.”
“Elk patertje zingt zoals die gebekkerd wordt.”
“Dan wordt hij de volgende gebekker, want deze zegt al domme dingen over de politieke keuze van anderen.”
“Al excuseer je je achteraf; gezegd blijft gezegd.”
“Waarom roepen ze die ook niet terug? Niet naar Den Haag, maar naar Rome?”
“Ik begrijp het niet meer. Al jaren schreeuwen ze: BMW, Basis Moet Weg. Waarom moet hij alleen weg? En wat krijgen we daarvoor in de plaats?”
“Neks no fout. Alles komt meteen weer goed als hij maar weg is.”
“A moro ding bari tak a’m gwe, a moro ai tang.”
“Maar er was een periode dat niemand zich druk maakte om de man.”
“Inderdaad, men sloot zelfs een akkoord te Leonsberg met het toenmalige militair gezag met Baas als kopstuk.”
“Dat werd gedaan om de democratie terug te brengen.”
“Dan ga je koehandel drijven en het op een akkoordje gooien met degene waarvan je zegt dat die nauwelijks vier jaren daarvoor verantwoordelijk was voor de decembermoorden en dik 10 jaar later begin je opeens steeds harder rond te bazuinen dat hij achter slot en grendel moet? Wat een kronkeldenken.”
“Neks no kronkel. Er móést een akkoord met de militairen worden gesloten om een vreedzame teruggang naar de democratie te bewerkstelligen.”
“En waarom zijn de werkelijke akkoorden nooit schriftelijk vastgelegd en gepubliceerd?”
“Ze zijn wel gepubliceerd. Wijlen Lach heeft ze vaker aangehaald.”
“Ach, bedoelt je die nietszeggende vage bewoordingen, zoals ‘vreedzaam terug naar de democratie”, “democratie garanderen”, “volk weer democratie geven”, “ontwikkeling stimuleren” en “toekomst veiligstellen??”
“Da wat zijn dan de werkelijke akkoorden volgens jou? Jij weet toch alles, jij bent toch MSs?”
“Wat is dat? Master of Science sfiction?”
“No mang, Master Sabi-so.”
“Ja, spot maar. Ik zal noemen wat ik in de loop deer tijd te weten ben gekomen. Zaken waar het militair gezag, zeg MG, zich aan zou houden, en zaken waar het, la we ze Burgerlijk Gezag, BG, zich aan zou houden. Hou je vast, daar gaan we.”
“Nee, neks daarvan. We gaan eerst de glazen bijvullen, want ik kan niet nuchter zijn als ik die alcoholische verzinsels van je ga aanhoren.”
“Ach, mang, go sribi boi. Allereerst: het MG zorgt voor een nieuwe grondwet, opgesteld door vooral Bosje. Punt 2: het MG zorgt met ondersteuning van het BG ervoor dat er een referendum wordt uitgeschreven. Het BG mobiliseert z’n achterbanden en zorgt voor een meerderheid zodat de concept-grondwet van het MG zonder wijzigingen via een referendum wordt goedgekeurd.”
“Ja, dat kan kloppen; ik hoor die Frontleiders bijna smeken:’stemmen jullie ‘voor’ de nieuwe grondwet’, terwijl er vooral onder de gelederen van de Groendjariërs ernstige bezwaren waren.”
“Gelijk hadden ze. Maar goed, now you’re talking. Okay, punt drie: het MG zweert dat het de nieuwe grondwet niet zal wijzigen en Baas belooft plechtig dat hij geen coup meer zal plegen.”
“Het BG heeft woord gehouden; ondanks zij meer dan viervijfde meerderheid in DNA hadden, lieten ze de grondwet precies zo.”
“Maar dan heeft Basis zijn woord geschonden, want een viertal jaren later stuurt hij de regering Shankar met een telefooncoup naar huis.”
“Misschien achter de schermen, maar officieel trad hij als Bevelhebber af en zijn invaller, Ivan Rijstoogst, heeft alle stukken en verklaringen die met de coup te maken hadden, ondertekend. Geen enkel stuk of verklaring is toen door Baas getekend.”
“Dus dat had ik nooit begrepen , waarom hij voor een korte periode afstand had gedaan als bevelhebber van het Nationaal Leger.”
“Je zal ook later begrijpen waarom hij ook die wijziging van die amnestiewet niet heeft getekend en heeft afgekondigd, maar het Robert Mehr-Ali heeft laten doen.”
“Okay, laat dat van die amnestiewet, maar zo kon hij toen niet ervan beschuldigd worden een van de akkoorden van Leonsberg te hebben geschonden. En toen het voorbij was, nam hij het roer weer officieel over.”
“Toen kwamen er na een interimregering van Johan S.P. Kraag verkiezingen en gingen we van Ramsjwak naar Ronald Sjterk, zo zeiden velen toen.”
“Je kan zeggen wat je wil, maar het is mijn Ronald geweest die het wel heeft gedurfd de grondwet te wijzigen en de militairen als voorhoede van de revo terug naar het kamp te sturen.”
“Dat was misschien het enige glorieuze wat hij in drie regeerperioden heeft gedaan. Want zelfs een Constitutioneel Hof, een ordening van het gronduitgiftebeleid en een massaal landelijk woningbouw konden niet van de grond komen.”
“En nu speelt het gemis aan een Constitutioneel Hof weer.”
“Jakkes, wat een toestand.”
“Dat is politiek, mi boi.”
“Ga door, volgende punt volgens jou uit het Leonsbergakkoord.”
“De president van de Centrale Bank zou blijven aanzitten.”
“En dat is gebeurd en tijdens Vene-1 is er goed geschalkt daar, denk maar aan ‘Begro-Insulair en o.a. dat gouden Rolex horloge.”
“Volgende akkoordje: het MG staat vrije en geheime verkiezingen toe, met alle partijen, ook die in ’80 waren weggeschoten. Het BG verzekert het MG op zijn beurt dat er geen vervolging komt van vooral topmilitairen die zich in de periode van 1980 tot het Akkoord aan schendingen van mensenrechten hadden bezondigd, waaronder vooral de gebeurtenissen rond 8 en 9 december 1982. Hoogstwaarschijnlijk moet toen ook een algehele amnestie zijn afgesproken. Jullie weten dat na de binnenlandse oorlog, na het Kourou-akkoord, er een gedeeltelijke amnestie is gekomen, alleen voor een deel van de oorlogshandelingen van de Binnenlandse Oorlog; dat deel dat meer het Jungle Commando betrof.”
“Is niet waar, is niet waar.”
“Is wel waar, is wel waar. Zij die mee hadden geholpen de democratie, lees: de westerse en vooral Hollandse invloed terug te brengen, werden vrijgesproken. En de genen die met die anti-westerse stroom, waren meegegaan, die Baas-bende, moesten met wortel en tak uitgerrrroeid worrrden, jaaaaoh.”
“Daarom is men zo tegen die Bouta?”
“Natuurlijk, want beide kanten hebben gemoord, gestolen, beroofd, mishandeld, de rechtstaat en mensenrechten geschonden, maar degenen die aan westerse belangen hangen, worden vrijgepleit en degenen met die linkse ideologieën –wijlen Lach zei: vreemde ideologieën– moesten weggemaaid worden, die figuren moesten desnoods via een gerechtelijk proces, waarbij treurende familieleden en andere nabestaanden steeds werden misbruikt, van het politieke toneel verdwijnen.”
“Dus als Baas en de zijnen via de democratie geen politieke macht geen politieke macht hadden verworven, was er geen 8 en 9 decemberproces gekomen?”
“Waarschijnlijk niet. En de regering Vene-2 had de decembermoorden bijna doen verjaren. Familie en maatschappelijke organisaties hebben de verjaring kunnen stuiten.”
“Ja, werkelijk. En daarom zie je dat pas na het aantreden van de regering Bosje de druk op deze groep en hun kopstuk, het boegbeeld Baas, wordt opgevoerd.”
“Ja, eerst via een miljoenen Ennef kostend CoPa-onderzoek dat móést aantonen dat Baas aan drugssmokkel deed.”
“Ik heb dat proces daar tegen hem nooit pluis gevonden. Alle aanklachten tegen hem werden door de rechtbank als te zwak van de tafel geveegd, alleen een smokkel van een notoire Belgische drusvervoerder bleef overeind; die was gesnapt met een bootje met drugs eronder in het haventje van Stellendam.”
“Was dat die figuur die na z’n ‘ontsnapping’ verklaarde dat hij strafvermindering zou krijgen als hij een verklaring zou tekenen dat hij die drugs onder dat bootje voor Baas vervoerde?”
“Ja, die is het. Hij was de enige getuige, de kroongetuige, en de rechtbank accepteert zijn schriftelijke verklaring, zonder de man zelfs in de rechtzaal te laten verschijnen, en Bouta wordt op grond van een schriftelijke verklaring van een anonieme kroongetuige tot twaalf jaar cel daar veroordeeld.”
“Wat een nepproces.”
“Dat mag je niet zeggen. Dat is de democratische manier om politieke tegenstanders netjes op te ruimen.”
“En toen advocaat Moskovitsj de zaak met die nieuwe info van die zogenaamde kroongetuige een paar jaar later wilde heropenen, werd dat op grond van allerlei wazige argumenten afgewezen. Over zo een rechtstaat moet je je ernstig zorgen maken, vind ik.”
“Maar om terug te komen op dat Leonsbergakkoord, wie heeft je deze dingen verteld?”
“Niemand, maar door de politieke kronkels in de loop der tijden kan je ze afleiden. En een van de akkoorden was dat de vier ‘ondertekenaars’, te weten Foeroe Willy, Leemofo-Henckie, Jack van Oranje en Baas alias Li’l Indjen, plechtig beloofden dat ze de mondelinge afspraken nooit openbaar zouden maken.”
“Kan je je nog die schitterende foto in de krant herinneren, waar ze na de besprekingen relax en breed lachend op een bank bij dat hotel daar op Leonsberg zitten en de ene geeft een vuurtje aan de andere?”
“Maar er is een akkoordje van Leonsberg dat wel zeker is verklapt, zelfs via de microfoon.”
“Djie oen tori, welk akkoordje was dat?”
“Kunnen jullie je herinneren dat Baas tijdens de regering Vene 2, die na Bosje aantrad, als asemleelid was gekozen?”
“Ja, toen verscheen hij nog daar, met lijfwacht.”
“Wel, daar ging het om. Op een ochtend worden zijn lijfwachten ontwapend, zogenaamd omdat er nieuwe wapens aan staatslijfwachten zouden worden verdeeld. Wel mi boi, da wan driftkikker go tekeer, ja, diezelfde die ook in drift kabels had weggerukt bij radio Kankantrie. Die schreeuwde toen in een microfoon dat de lijfwachten van Baas niet konden worden ontwapend, want dat was een van de zaken die was afgesproken tijdens het Leonsbergakkoord. Dat a no mi taki, dat na brada R. taki.”
“Heren, dit historisch gebabbel is mooi en waar, net als alle discussie over die amnesiewet….”
“Ha, ha, ha, die is goed, amnesiewet, da’s geweldig man, de alcohol maakt je creatief.”
“Wat is er fout aan?”
“Amnesie heeft te maken met geheugenverlies. Dus die amnesiewet van je is een geheugenverlieswet.”
“Die man Jules is goed, mang.”
“Ja, la we vergeten en vergeven, in plaats van haten en blaten, yeah, yaeh.”
“Sjaak ga zitten en drink en zink, maar zing niet.”
“Maar een van de oorzaken van amnesie is alcoholisme.”
“Jawel meester. Wat heb je zonet gezegd, meester? Mijn geheugen heeft het laten afweten.”
“Begin te kijken of je je de route naar huis kunt herinneren. Ik ga alvast, voordat amnesie wegens alcohol tik mi.”

Rappa
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May