Summit of Americas bereikt geen consensus
15 Apr 2012, 00:00
foto


Op de zesde 'Summit of the Americas' is er geen consensus bereikt waardoor er geen gezamenlijke politieke verklaring zal worden uitgegeven. De Verenigde Staten van Amerika en Canada wilden niet meegaan met twee belangrijke vraagstukken. Het gaat om Cuba toelaten als lid van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en te erkennen dat de Malvina's (Falkland eilanden) toebehoren aan Argentinië.


Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken zegt, vanuit Cartagena in een telefonisch interview aan Starnieuws, dat op de VS en Canada na alle landen eensgezind zijn over deze vraagstukken. De Amerikaanse president Barack Obama vindt dat het handelsembargo tegen Cuba een bilaterale aangelegenheid is. Dit moet onderling worden opgelost.

Geen bilaterale aangelegenheid
"Het kan nooit een bilaterale aangelegenheid zijn. Er is op diverse fora aandacht gevraagd voor het handelsembargo tegen Cuba", benadrukt Lackin. De premier van Canada, Stephen Joseph Harper, wil ook dat Argentinië en Groot Brittannië het dispuut over de Malvina's onderling oplossen. Lackin wijst erop dat het om vraagstukken gaat waar wereldwijd aandacht aan besteed worden. VS en Canada hebben de overige landen niet kunnen overtuigen dat het om een bilaterale aangelegenheid gaat.

Het lidmaatschap van Cuba is een principieel vraagstuk voor de Latijns-Amerikaanse en Caribische landen. "Er gaat geen volgende summit zijn van de Americas als Cuba niet toegelaten wordt", zegt Lackin. Hij vindt het jammer dat er geen consensus is bereikt over Cuba en Malvina's. De bewindsman zegt dat voor het eerst geen politieke consensus is bereikt op de vergadering. De summit wordt zondagmiddag afgesloten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May